Hlavní obsah

Razie ve Vídni: Kurz si měl umetat cestu k moci falšováním průzkumů

Foto: Profimedia.cz

Rakouský kancléř Sebastian Kurz z ÖVP na středečním summitu ve Slovinsku.

Reklama

aktualizováno •

V sídle rakouské vládnoucí strany ÖVP a v budově kancléřství proběhla policejní razie. V kauze má jít podle o zfalšované průzkumy a korupci při zadávání inzerátů v tisku. Prokuratura oznámila vyšetřování kancléře Sebastiana Kurze.

Článek

Do sídla lidovců (ÖVP) ve vídeňské ulici Lichtenfelsgasse dorazilo ve středu brzy ráno několik vyšetřovatelů s povolením k prohlídce o 104 stranách, píše rakouský list Der Standard, který o zásahu informoval jako první. Stranické zdroje deníku zásah potvrdily.

Ve středu odpoledne rakouští protikorupční prokurátoři oznámili vyšetřování kancléře Kurze pro podezření z úplatkářství a zneužití důvěry. Spolu s ním má být vyšetřováno dalších devět lidí.

Obvinění z napomáhání korupci

K několika prohlídkám došlo podle serveru Die Presse i přímo v úřadu lidoveckého kancléře Sebastiana Kurze a deník Kurier píše také o zásahu na ministerstvu financí. Policie podle médií prohledala kanceláře několika blízkých Kurzových spolupracovníků – tiskového mluvčího Johannese Frischmanna, mediálního poradce Geralda Fleischmanna a poradce Stefana Steinera. Policie jim údajně zabavila mobilní telefony.

Důvodem zásahu má být podezření spojené s platbami ze státních peněz za průzkumy preferencí přikrášlené ve prospěch Kurze. K falšování mělo dojít v roce 2016, kdy tehdejší ministr zahraniční Kurz ještě nebyl předsedou strany, ale usilovat o politický postup.

Cesta k moci podpořená průzkumy

„Cinknuté“ průzkumy vylepšující Kurzův obraz měly vycházet v deníku Österreich, píše Die Presse. Podle Kurieru šlo také o mediální spolupráci v podobě reklam za zhruba 1,3 milionu eur ze státního, což mělo umožňovat ovlivnit obsah publikovaných zpráv.

Průzkumy měly údajně vzbuzovat dojem, že si ÖVP vede za působení tehdejšího předsedy Reinholda Mitterlehnera špatně, a že pod vedením Kurze může svoji pozici vylepšit. Později v roce 2017, když už byl Kurz v čele strany, měly průzkumy vylepšovat pozici lidovců vůči politické konkurenci, a to v době před říjnovými parlamentními volbami.

Vyšetřování korupčního jednání se týká i mediální skupiny Österreich a také pracovníků agentury pro výzkum veřejného mínění. Obviněný je také úředník ministerstva financí.

Falešná obvinění a divadlo, píšou lidovci

Strana ÖVP po desáté hodině dopoledne v prohlášení napsala o „dalších falešných obviněních“ a o pět let starých záležitostech. „Vždy se to děje se stejným cílem a stejným způsobem: výrazně poškodit lidovou stranu a Sebastiana Kurze,“ uvedla ÖVP. Náměstkyně stranického tajemníka Gaby Schwarzová uvedla, že jde o „politickou inscenaci s cílem vyvolal poprask“.

Strana Zelených, tedy vládní koaliční partner lidovců, uvedla, že se o zásahu dozvěděla z médií, a že má plnou důvěru v justici. Der Standard upozorňuje, že zvěsti o zásahu se šířily už delší dobu. Z opozičních stran už zaznívají výzvy ke Kurzově rezignaci.

Reklama

Související témata:

Doporučované