Hlavní obsah

Německo může očkovat už několik dní po schválení vakcíny. A Česko?

Foto: Profimedia.cz

Vakcinační centra mají být v Německu připravena do poloviny měsíce.

Reklama

Zatímco datum startu očkování proti koronaviru je v Česku pořád v mlze, v Německu přípravy finišují. Ministr zdravotnictví předpokládá schválení vakcíny ještě před Vánoci. Němci by pak začali s očkováním během dvou až čtyř dní.

Článek

Rok 2020 si prý plánoval jinak: užívat si slunce a popíjet ouzo ve svém domě v Řecku. Místo toho teď Albrecht Broemme koordinuje náročnou přípravu šesti očkovacích center v Berlíně, včetně jednoho na bývalém letišti Tegel. Až bude vakcína dostupná, má metropole v plánu naočkovat do měsíce maximálně 450 000 lidí, přičemž dobrovolné zájemce by návštěva očkovacího centra neměla zdržet na víc než 70 minut.

Další stovky očkovacích míst vznikají po celé zemi - připravují je v každém okrese. V hustě zalidněných oblastech jich bude hned několik. V Hamburku se v očkovací centrum proměňuje výstaviště, kde se má denně použít na 7000 dávek vakcíny.

Některé spolkové země přesné adresy očkovacích center nezveřejnily, aby předešly bezpečnostním problémům. Lidé, kteří budou mít o očkování zájem, se po domluvě adresu dozvědí. Takový přístup razí Durynsko a Porýní-Falc. Některé druhy vakcín se musí skladovat v extrémním chladu, což by se technicky u praktických lékařů nebo v lékárnách dalo zajistit jen velmi obtížně. Velká očkovací centra navíc zajistí, aby se vakcíny využily před vypršením data spotřeby.

Jak je to v Česku?

Ministr zdravotnictví Jan Blatný v pondělí uvedl, že Česko očkování na stadionech neplánuje. Strategie, která se dokončí před Vánoci, počítá se stovkami zdravotnických zařízení (nemocnice, zdravotní ústavy a Státní zdravotní ústav) a daleko větším počtem praktických lékařů, případně ambulantních specialistů. Do očkování se zapojí i Ministerstvo vnitra, kraje, armáda, distributoři léčiv a zdravotnická zařízení. Podle ČT se ale řada nemocnic na proces ještě nezačala připravovat, chybí jim totiž detailní pokyny od státu.

Němci vybírali místa pro hromadné očkování na základě jejich snadné dopravní dostupnosti autem i MHD a jejich prostornosti, aby lidé mohli dodržovat rozestupy. Očkovací centra jsou přitom umístěna v různých areálech: od univerzitního kampusu ve Wuppertalu po bývalé kasárny ve Freisingu. Nové využití dostanou i místa, jež jsou kvůli lockdownu země uzavřena. Fungovat budou i mobilní očkovací týmy, které budou objíždět domovy důchodců a další zařízení pro seniory.

Foto: Profimedia.cz

Příprava na hromadné očkování v berlínské hale Treptow Arena.

Povolají se i lékaři v penzi

Kvůli tomu, že je organizace celé akce personálně náročná, oslovuje Červený kříž lékařské asociace i lékaře v penzi a na rodičovské dovolené. Inzeráty počítají se zaměstnáním na půl roku. Očkovací centra mají zajistit hromadné očkování na začátku, později by měli očkovat praktičtí lékaři.

Německá strategie počítá s dvěma fázemi distribuce vakcín. Jako první se budou očkovat rizikové skupiny a lidé, kteří se s virem setkávají při své práci, čili lidé v pečovatelských domech a lidé nad 80 a také lékaři a zaměstnanci nemocnic. Prioritu mají i lidé žijící ve stísněných prostorách, jako jsou žadatelé o azyl, a také učitelé a zaměstnanci v důležitých pozicích ve státní správě. Ve druhé fázi pak zbytek obyvatel. Návrh pořadí vypracovala očkovací komise Institutu Roberta Kocha a další organizace.

Jak je to v Česku?

Dodávat vakcínu do Česka má několik výrobců, celkem jí podle plánu bude pro 6,9 milionu lidí. Podle vakcinační strategie se počítá s dodávkou očkovací látky pro milion lidí v prvním čtvrtletí roku 2021, ve druhém pro 2,62 milionu lidí, ve třetím pro 2,42 milionu lidí a ve čtvrtém pro 382 000 lidí. Další dávky budou dostupné v roce 2022.

Očkování má být dobrovolné a plně hrazené z veřejného zdravotního pojištění. První budou podle strategie očkováni lidé nad 65 let a mladší nemocní s vážnými chorobami. Jen seniorů je podle poslední statistické ročenky přes 2,13 milionu, tvoří tak pětinu obyvatel země. Dříve než ostatní zájemci mají dostat vakcínu také zdravotníci z vybraných oddělení, kteří jsou více ohrožení, poté ostatní zdravotníci, zaměstnanci v sociálních službách a kritické státní infrastruktuře.

V první fázi by mělo mít Německo k dispozici pět až osm milionů dávek vakcíny, za které zaplatí spolková vláda. Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn z CDU předpokládá, že by do konce léta 2021 mohlo být proočkovaných 60 procent obyvatel, tedy na 50 milionů Němců. V prvním čtvrtletí Spahn očekává 12 až 13 milionů dávek vakcíny.

Spolkové země nakupovaly už v říjnu

Organizace a celá logistika ale záleží na vládách 16 spolkových zemí. Ty se podělí se zdravotními pojišťovnami také o náklady na zřízení a provoz očkovacích středisek. Například v Dolním Sasku se už s přípravami začalo v říjnu - spolková země tehdy objednala stříkačky a jehly a také mrazáky na uchovávání vakcíny.

Na 34 milionů injekčních stříkaček už objednalo Bavorsko. To nakoupilo už v listopadu i výkonné mrazáky pro skladování vakcíny. Spolkové země řeší s policií i armádou zabezpečení vakcíny při distribuci.

Jak je to v Česku?

Podle dřívějšího vyjádření ministra Blatného by se v Česku mohlo začít očkovat do šesti až osmi týdnů od unijního schválení vakcíny. Koordinátor očkování Zdeněk Blahuta mluvil o termínu do 250 až 270 dnů. Ministr na tiskové konferenci v pondělí datum neupřesnil, připustil ale očkování už v lednu. Prvních 500 000 lidí má být očkovaných během prvních třech měsíců roku 2021.

Ve většině spolkových zemí by měla být očkovací centra v provozu od poloviny prosince, čeká se tak už jen na oficiální povolení očkovací látky Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA). Německo přitom odmítá schválení v nouzovém režimu. Podle ministra Spahna země usiluje o to, aby se očkování stihlo schválit do 23. prosince. Spahn odhaduje, že od schválení po první aplikaci látky bude třeba dvou až čtyř dní. To by znamenalo, že by se mohlo v Německu začít očkovat ještě před koncem roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované