Hlavní obsah

Německo zatahuje ruční brzdu, týdně ho to vyjde na 92 miliard korun

Foto: Profimedia.cz

Snímek z centra Lipska v Sasku. Spolková země přistoupila k lockdownu už v pondělí.

Reklama

K uzavřeným restauracím, muzeím a divadlům se v Německu přidají i služby, některé obchody a všechny školy. Země tak od středy přistupuje k tvrdému lockdownu.

Článek

Na podzim kancléřka Angela Merkelová varovala, že denní přírůstky lidí nakažených koronavirem se mohou dostat o Vánocích až na 19 tisíc. Realita ale tuhle varovnou předpověď předčila už dva týdny před svátky.

Minulý týden atakovaly počty nakažených hranici 30 000 a rostou i počty mrtvých – za poslední týdny se zdvojnásobil na 22 000. Pro srovnání: ve zhruba osmkrát menším Česku podlehlo covidu-19 už téměř 10 000 lidí a zhruba dvakrát menší Polsko hlásí už téměř 23 000 mrtvých.

„Částečný lockdown, který trvá od začátku listopadu, se ukázal jako neefektivní. Taková je hořká pravda. Ohlášenému tvrdému lockdownu tudíž nemůžeme uniknout. Možná na jaře, až se ohlédneme, budeme moci říct, že němečtí politici 13. prosince udělali všechno správně. Bylo by to pěkné, ale jistotu nemá nikdo,“ píše komentátor Deutsche Welle Marcel Fürstenau.

„Kdo si teď stěžuje, že se na Vánoce nesejde celá rodina a že Silvestr bude bez ohňostrojů, ten pořád nerozumí následkům. Společnost musí akceptovat, že poloviční lockdown nestačil. Místo odpovědné sebekontroly mnoho lidí využívalo každou možnou skulinu,“ komentuje nový lockdown deník Heilbronner Stimme z Bádenska-Württemberska.

V Sasku lockdown už od pondělí

I když lockdown bude platit v celém Německu, konkrétní pravidla se mohou lišit podle jednotlivých spolkových zemí. Například Sasko, které teď patří k nejvíce zasaženému regionu, přistoupilo k přísným opatřením už v pondělí a kontroluje i hranice s Českem a Polskem. Přeshraničním pracovníkům z Česka a Polska zaměstnaným v oborech důležitých pro chod státu bude saská vláda přispívat na ubytování, což má přispět k omezení jejich sociálních kontaktů.

Pro opuštění domácnosti musí mít Sasové důvody jako například odchod do práce, k lékaři, na nákup nebo cvičení v okruhu do 15 kilometrů od bydliště. V nejvíce postižených oblastech také platí zákaz vycházení od 22 hodin do 6 do rána. Přísná opatření spojená s zákazem vycházení začala už v sobotu platit v saských Drážďanech. V některých saských okresech jsou povinné roušky i na veřejnosti.

Opatření nad rámec těch celostátních přijalo i Bavorsko, kde je situace jen o něco málo lepší než v Sasku. Od středy bude ve spolkové zemi platit plošný zákaz vycházení už od 21 hodin do 6 do rána. Bavorský premiér Markus Söder z CSU v pondělí řekl, že omezení bude platit i během Vánoc a na Silvestra a že za porušení zákazu hrozí vysoké pokuty, které bude policie vymáhat. Zákaz vycházení už zavedla i vláda Bádenska-Württemberska na jihozápadě Německa.

Foto: Profimedia.cz

Bavorský premiér Markus Söder.

Před dopady tvrdého lockdownu varovalo Merkelovou a předsedy zemských vlád dopisem 28 obchodních sítí. Upozorňují v něm, že největší tržby zaznamenávají obvykle právě v prosinci a že další lockdown s sebou ponese katastrofální dopady. Píšou například o krachujících obchodech v centrech měst, což bude znamenat jejich další vylidnění.

Týdně přijde Německo o 0,4 % HDP

Vláda kvůli lockdownu zvýšila horní hranici podpory pro jednotlivé zasažené firmy z 200 000 na půl milionu eur (zhruba 13,2 milionu Kč). To bude rozpočet stát kolem 11 miliard eur měsíčně. Spolkový úřad práce podle Spiegelu odhaduje dopady uzavření ekonomiky na 3,5 miliardy eur týdně (kolem 92 miliard korun).

V přepočtení na HDP je to týdně ztráta 0,4 procenta. S útlumem ekonomiky kvůli novým opatřením počítá spolkové ministerstvo hospodářství. „Celkově vzato ekonomický růst v Německu pravděpodobně ve čtvrtém čtvrtletí znatelně zpomalí,“ cituje úřad Spiegel.

Někteří politici teď kvůli středečnímu uzavření obchodů vyzývají k jejich otevření na 48 hodin nebo k prodloužení otevírací doby do pozdního večera. „Dávalo by smysl prodloužit otevírací dobu do noci, aby se nápor zákazníků rozložil,“ řekl pro Bild místopředseda parlamentní skupiny opoziční FDP Michael Theurer. Podobně mluvili i někteří poslanci CDU. Ministr hospodářství Peter Altmaier z CDU naopak vyzval k tomu, aby lidé v pondělí a v úterý „nakupovali jen minimum“ a pro vánoční dárky nevyráželi.

Foto: Profimedia.cz

Fronta před obchodem s elektronikou v Berlíně.

Koronavirus ovlivňuje i německé politické strany. Vládní CDU už měsíce odkládá kongres, na kterém se má rozhodnout o novém stranickém vedení. V pondělí padlo rozhodnutí, že se stranický sněm uskuteční v polovině ledna, ale pouze online formou.

Spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier v pondělí Němce vyzval k trpělivosti a k odpovědnosti. Zpřísnění omezení označil za nutné. „Záleží na nás a my víme, co je třeba udělat,“ řekl Steinmeier s tím, že situace je nanejvýš vážná. „Od středy se proto náš veřejný i soukromý život omezí natolik výrazně, jako tomu v historii spolkové republiky ještě nebylo,“ uvedl.

Vývoj situace má v lednu znovu posoudit kancléřka Merkelová společně se zemskými premiéry. Lockdown zatím platí do 10. ledna. „Nejhorší je ale to, že ani vláda, ani spolkové země pořád nemají dlouhodobou strategii boje s pandemií. Co se stane po 10. lednu? Samotná vakcína situaci nevyřeší, pakliže masové očkování začne nejdříve na jaře. Němci dostanou trochu času na nadechnutí a politika by ho měla využít k přemýšlení. Výsledek musí být něco víc než jen obezřetné kroky,“ píše k tomu pondělní deník Rhein Zeitung z Koblence.

Reklama

Doporučované