Hlavní obsah

Merkelová vyhlásila lockdown Německa. Na Vánoce bude výjimka, na silvestra ne

Foto: Profimedia.cz

Angela Merkelová.

Reklama

aktualizováno •

Německá kancléřka Angela Merkelová vyhlásí od 16. prosince celostátní lockdown. Tento rok tak Němci vynechají například novoroční ohňostroj. Lidé se budou moct scházet jen v omezeném množství, na Vánoce však bude udělená výjimka.

Článek

Německo výrazně zpřísní protiepidemická opatření ve snaze zbrzdit šíření koronaviru. Kancléřka Angela Merkelová a premiéři spolkových zemí se v neděli dohodli, že zpřísnění bude platit v období od 16. prosince do 10. ledna.

V té době budou zavřené obchody s výjimkou těch, které prodávají nezbytný sortiment, jako jsou například potraviny. Kromě toho mají být v zásadě zavřené i školy a lidé by měli víc pracovat z domova.

Uzavřou se rovněž kadeřnictví a masážní salony. Omezí se i náboženské akce, které budou podléhat přísným omezením.

Vláda rovněž doporučuje omezení cestování a omezení kontaktů na nutné minimum. Setkávat se budou moct jen lidé ve skupinách po pěti, a to jen ze dvou různých domácností. Na vánoční svátky, tedy 24. až 26. prosince, bude platit výjimka.

Oslavy silvestra ale žádnou výjimku nedostanou. A navíc bude platit zákaz ohňostrojů a pití alkoholu na veřejnosti.

Restaurace budou vydávat pokrmy stále přes výdejní okénka. Jejich konzumace ale nebude možná v blízkosti podniku, ve kterém byly zakoupeny.

Spolková vláda i mnohé zemské vlády se v posledních dnech vyslovily pro výrazné zpřísnění restrikcí už před Vánocemi. Kvůli nepříznivému epidemickému vývoji začaly jednotlivé spolkové země na vlastní pěst zpřísňovat opatření a na nedělním setkání předsedů zemských vlád s kancléřkou chtějí jednat o nových opatřeních na celostátní úrovni.

V Německu v poslední době stále rychleji přibývá nakažených. Ve čtvrtek jich bylo 29 875, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie. Ve čtvrtek také zemřelo rekordních 598 infikovaných. Německo je v částečné uzávěře už šest týdnů. Zavřené jsou bary či restaurace, obchody a školy zatím ne.

„O děti má být v této době postaráno pokud možno doma. Proto budou v tomto období školy v zásadě zavřené nebo bude přerušena prezenční výuka,“ cituje DPA z návrhu. Rodiče mají dostat možnost si na péči o děti vzít placenou dovolenou.

Podle informací DPA byl návrh předem sladěn na sobotních konzultacích zástupců vlády a regionů. Na obsahu dokumentu se konkrétně shodli Merkelová, bavorský premiér Markus Söder a berlínský starosta Michael Müller.

Vánoční výjimka

Z návrhů dále vyplývá, že na vánoční svátky od 24. do 26. prosince mají jednotlivé spolkové země v závislosti na vývoji epidemie umožnit výjimky z jinak platných omezení kontaktů. Umožnit by tak mohly setkání pěti blízkých příbuzných a navíc dětí do 14 let z více domácností v rodinném kruhu. Nyní jsou soukromá setkání rodin a známých omezena na nejvýše dvě různé domácnosti.

Na silvestra a na Nový rok má podle plánů platit v celém Německu zákaz shromažďování. Zakázány mají být ohňostroje na rušných místech, která mají určit jednotlivé obce. Kromě toho má být od 16. prosince do 10. ledna zakázáno pití alkoholu na veřejnosti. „Za porušení bude hrozit pokuta,“ stojí podle DPA v návrhu.

Proti plánům se už ohradili maloobchodníci. V otevřeném dopise vládě 28 maloobchodních firem varovalo, že většina obchodů v centrech měst by chystanou uzávěru nemusela přežít, což by znamenalo „konec městských center, jak je dnes známe“.

„Nesmíme teď v žádném případě veškerý předvánoční obchod přenechat výlučně internetovým gigantům,“ varovali obchodníci, mezi nimiž jsou například módní řetězce jako New Yorker, Jeans Fritz nebo NKD. Německá vláda však hodlá také zvýšit překlenovací pomoc jednotlivým zasaženým subjektům. Maximální podporu hodlá zvýšit z dosavadních 200 000 na 500 000 eur (zhruba 13,2 milionu Kč).

Reklama

Doporučované