Hlavní obsah

Otravu Navalného novičokem může vysvětlit jedině Rusko, vyzvala Merkelová

Foto: Profimedia.cz

Ruský opozičník Alexej Navalnyj

Reklama

aktualizováno •

Podezření německých lékařů na otravu Alexeje Navalného potvrdily i laboratorní testy. Představitel protiputinovské opozice byl otráven nervovým plynem ze skupiny novičok.

Článek

K otravě ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného byla nade vši pochybnost použita nervově paralytická látka ze skupiny novičok. V prohlášení, které zveřejnil mluvčí kancléřky Angely Merkelové, to dnes oznámila německá vláda. Berlín chce v případu postupovat společně s Evropskou unií i Severoatlantickou aliancí a od Moskvy požaduje neodkladné vysvětlení. Navalnyj se léčí na berlínské klinice Charité, kam byl minulý měsíc v bezvědomí dopraven s příznaky otravy z Ruska.

„Na popud berlínské kliniky Charité provedla toxikologický rozbor vzorků od Alexeje Navalného zvláštní laboratoř německé armády. Zde byla nade vši pochybnost zjištěna nervově paralytická látka ze skupiny novičok,“ sdělila německá vláda.

Berlín považuje za děsivé, že se Navalnyj stal v Rusku obětí chemického útoku. „Spolková vláda útok co nejostřeji odsuzuje. Od ruské vlády je požadováno neodkladné vysvětlení této události,“ sdělila německá vláda. Kancléřka Angela Merkelová to označila za „pokus o vraždu“ za použití nervové látky. Motivem zločinu podle ní bylo Navalného umlčet. „Očekáváme, že se ruská vláda k tomuto případu vyjádří. Vyvstávají nyní velmi závažné otázky, na něž může a musí odpovědět jedině ruská vláda,“ prohlásila kancléřka.

Kreml nedostal žádnou informaci se závěrem německých úřadů o tom, že bloger Alexej Navalnyj byl otráven látkou ze skupiny novičok. Podle agentury TASS to dnes řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. „Ne, taková informace nám nebyla sdělena,“ odpověděl mluvčí na otázku, zda Kreml o těchto závěrech ví.

Kabinet rovněž oznámil, že německé ministerstvo zahraničí o výsledku laboratorních testů vyrozumí ruského velvyslance a že věc i další postup projedná s partnery v Evropské unii a NATO. Poradit se chce o „odpovídající společné reakci“. Německá vláda se hodlá obrátit také na Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

O případu otravy v poledne jednala Merkelová s ministrem zahraničí Heikem Maasem, ministrem vnitra Horstem Seehoferem, ministryní spravedlnosti Christine Lambrechtovou a ministryní obrany Annegret Krampovou-Karrenbauerovou. Přítomen byl i šéf kancléřského úřadu Helge Braun.

Odsuzující reakce už zazněly i z Londýna, Washingtonu či Litvy. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová označila otravu ruského opozičního předáka Alexeje Navalného za opovrženíhodný a zbabělý čin.

„Jde o opovrženíhodný a zbabělý čin - opět,“ napsala předsedkyně EK na twitteru s narážkou na použití uvedené látky sovětského původu proti bývalému agentovi ruské tajné služby Sergeji Skripalovi v roce 2018 v Británii. „Pachatelé musejí být postaveni před soud,“ zdůraznila.

„Je naprosto nepřijatelné, aby byla tato zakázaná chemická zbraň znovu použita,“ přidal se britský ministr zahraničí Dominic Raab s připomínkou Skripalovy otravy. Z tohoto činu Západ obvinil Rusko, což Moskva odmítla. „Ruská vláda… musí říci pravdu o tom, co se panu Navalnému stalo,“ zdůraznil Raab.

Bílý dům v souvislosti se zjištěním, že Navalnyj byl otráven novičokem, prohlásil, že je to „naprosto zavrženíhodné“. Národní bezpečnostní rada na twitteru sdělila, že USA budou „se spojenci a s mezinárodním společenstvím pracovat na tom, aby se dotyční v Rusku zodpovídali, ať už povedou důkazy kamkoli, a na omezení prostředků pro jejich zhoubné aktivity“.

Podle litevského ministra zahraničí Linase Linkevičiuse použití novičoku naznačuje, že za otravou jsou ruské úřady. „V obchodě to nekoupíte,“ napsal na twitteru. „Ti, kdo jsou za tento cynický zločin zodpovědní, musejí čelit následkům,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované