Hlavní obsah

Německou Deutsche Bank podezírá policie z praní peněz, může být zapletená v Panama Papers

Německou Deutsche Bank vyšetřuje policie kvůli praní špinavých peněz.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Šest poboček největší německé banky Deutsche Bank ve Frankfurtu nad Mohanem a okolí dnes prohledávalo na 170 členů kriminální policie, prokuratury a daňové inspekce. Hledali důkazy o praní špinavých peněz, oznámila kancelář státního zástupce. Vyšetřovatelé zkoumají činnost dvou zaměstnanců banky, kteří údajně pomáhali klientům zakládat firmy v daňových rájích za účelem praní špinavých peněz.

Článek

Vyšetřovatelé zajistili dokumenty v papírové i elektronické formě. Banka podle agentury Reuters jejich zásah potvrdila a sdělila, že s úřady plně spolupracuje.

Akcie Deutsche Bank na burze ve Frankfurtu před polednem ztrácely téměř čtyři procenta, později ale ztrátu zmírnily na méně než dvě procenta. Letos už ztratily téměř polovinu své hodnoty.

Jak uvedl úřad prokurátora, hlubší vyšetřování bylo zahájeno na základě zkoumání takzvaných panamských dokumentů (Panama Papers) a databáze Offshore Leaks (úniky v daňových rájích).

Vyšetřování nesouvisí se skandálem dánského bankovního domu Danske Bank, do něhož je Deutsche Bank také zapletena.

Šetří se, zda DB nepomáhá zakládat společnosti v daňových rájích

Prokurátoři zkoumají, zda Deutsche Bank může klientům pomáhat při zakládání společností v daňových rájích a zda finanční prostředky převáděné na její účty mohou obcházet opatření proti praní špinavých peněz.

Jen v roce 2016 využilo pobočku Deutsche Bank na Britských Panenských ostrovech více než 900 zákazníků, hodnota převedených prostředků dosáhla 311 milionů eur (přes osm miliard korun).

Zaměstnanci banky jsou obviněni z porušení povinností, protože opominuli nahlásit podezření z praní špinavých peněz klientů a firem se sídlem v daňových rájích a podezřelých z daňových úniků.

Nedostatky v kontrolních procesech Deutsche Bank, jejichž cílem je zabránit praní špinavých peněz, upoutaly pozornost regulátorů na obou stranách Atlantiku. V září německý úřad pro regulaci finančního sektoru BaFin bance nařídil, aby podnikla další kroky v prevenci praní špinavých peněz a financování terorismu. Jmenovala firmu KPMG jako třetí stranu k posouzení pokroku.

V loňském roce uložili britští a američtí regulátoři Deutsche Bank pokutu téměř 700 milionů dolarů (přes 16 miliard korun) za to, že umožnila praní špinavých peněz prostřednictvím falešných obchodů mezi Moskvou, Londýnem a New Yorkem. Další vyšetřování ministerstva spravedlnosti USA ještě pokračuje.

Reklama

Doporučované