Hlavní obsah

Německý Rambo dál uniká stovkám policistů. Pátrají po něm psi i vrtulníky

Foto: Profimedia.cz

Policie zná utečencovu totožnost, už v minulosti byl zadržen kvůli držení zbraní.

Reklama

Už šestým dnem trvá obří pátrací akce německé policie po muži, který v neděli odzbrojil čtveřici polisiců, zbraně sebral a utekl do lesů. Policisté se mu vzdali, protože měl u sebe pistoli, nůž a luk s šípy nebo kuši.

Článek

Jedenatřicetiletý Yves Rausch se pravděpodobně skrývá v odlehlém hustě zalesněném pohoří Černý les. K odzbrojení policistů došlo poblíž městečka Oppenau v jihozápadní části země nedaleko hranic s Francií. Od té doby po něm policie usilovně pátrá, zatím ale bezvýsledně.

Místní úřady ještě v neděli varovaly obyvatele oblasti, aby nevycházeli ven, kvůli hrozbě potenciálně nebezpečného ozbrojence se v pondělí musely zavřít i okolní školy a školky.

Po muži, který si svým přepadem policistů s lukem nebo kuší a šípy vysloužil přezdívku Rambo, pátrají podle BBC asi dvě stovky policistů, kteří mají k dispozici psy i helikoptéry s termovizí. Dosud policie prozkoumala celou řadu potenciálních úkrytů v okolí včetně starých vojenských bunkrů, opuštěných budov a jeskyní. Policie zveřejnila i Rauschovu fotografii a vyjížděla už k jednomu hlášení, že byl spatřen v příhraničním městě Offenburg. Ukázalo se ale, že šlo o omyl.

Pátrání ztěžuje neprostupný kopcovitý terén. Kvůli velké rozloze les nelze ani obklíčit a policisté včetně speciálních jednotek se tak musí vydávat do jeho hlubin v naději, že objeví nějakou stopu. Místní noviny Badische Zeitung s odkazem na samotné policisty uvádí, že každý policista je na dlouhou cestu vybaven batohem o váze 30 kilogramů.

Kdo je Rausch?

To ale zřejmě není případ utečence, který je zvyklý v lese žít, dobře místní terén zná a pravděpodobně si dokáže obstarat pitnou vodu i jídlo z přírodních zdrojů. Do médií už promluvila i Rauschova matka, popsala ho jako samotáře, který žije v chýši, pěstuje si vlastní zeleninu a snaží si přivydělat prodejem vyřezávaných trpaslíků.

Naposledy údajně svého syna viděla 8. července, když spolu šli na kávu, tehdy se jí Rausch prý zdál „naprosto normální“. Obecně se s ním ale prý vídá velmi zřídka. Bildu matka ozbrojence popsala jako lesního muže, který utekl do přírody za svobodou. Policistům doporučila poněkud netradiční postup. „Měli by se stáhnout. Za den nebo dva by sám přišel,“ zněla její rada.

Kromě přírody má Rausch dlouhodobou zálibu i ve zbraních, což policie ví z vlastních záznamů. V minulosti se opakovaně dostal kvůli držení zbraní do křížku se zákonem. A pistoli měl u sebe, i když v neděli odzbrojoval policisty. Ti ho popsali jako maskovaného muže, který nejprve spolupracoval, ale náhle je překvapil a odzbrojil.

Policie zároveň v souvislosti s případem prověřuje anonymní „manifest“, který někdo nechal v nedalekém baru. Nazývá se „Volání divočiny“ a kritizuje život v moderní městské společnosti.

Reklama

Doporučované