Hlavní obsah

Německý soud jedná. Rozhoduje o vydání Alexandra Nováka do Česka

Bývalý senátor je ve vydávací vazbě v Německu, kde byl zadržen kvůli vyšetřování dotační kauzy na severozápadě Čech.

Reklama

Článek

Německý soud ve Frankfurtu nad Mohanem má za sebou první kroky, které mohou vést k vydání bývalého senátora ODS Alexandra Nováka do České republiky.

Novák je podle informací, které Seznamu potvrdila frankfurtská prokuratura, ve vydávací vazbě. Tam čeká, jak místní vrchní soud rozhodne.

Mluvčí generálního prokurátora ve Frankfurtu nad Mohanem Alexander Badle Seznamu potvrdil, že soud zahájil proces vydání letos 3. ledna.

„V současné době je na základě zatýkacího rozkazu ve vydávací vazbě. Řízení o vydání právě probíhá,“ doplnil Badle s tím, že rozhodnutí vynese vrchní zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem.

Video: Bývalý senátor byl zatčen v Německu

Rozhovor o zadržení Alexandra Nováka v Německu.

Kdy by měl soud o vydání rozhodnout, není zatím jasné, mluvčí prokuratury odpověď na tuto otázku pro Seznam nezmínil.

Novákův advokát Michael Kis, který Nováka zastupuje, uvedl, že se k případu nemůže vyjadřovat.

Alexandr Novák, o němž frankfurtská prokuratura píše jako o německém státním občanovi, byl zadržen loni 24. prosince, když letěl z amerického Los Angeles. Policie ho zatkla po 11. hodině přímo na letišti ve Frankfurtu na základě evropského zatykače.

Důvodem jeho zatčení je skutečnost, že se svým obchodním partnerem Danielem Ježkem je hlavní postavou dotační kauzy na severozápadě Čech. Vyšetřovatelé žádají o jeho vydání do Čech, aby ho mohli následně obvinit.

Video: Korunní svědek proti Novákovi s Ježkem promluvil

Ředitel severozápadních dotací Kušnierz opět promluvil.Video: Radek Nohl

Podle žalobce Ježek a Novák stáli v čele zločinecké skupiny, jež předem určovala, jaké projekty dostanou peníze z Evropské unie.

Policie navíc podezřívá Nováka, že se chce v USA trvale usadit a používá pas na jiné jméno. Právě v USA mají Novák, Ježek i jejich rodiny několik firem, které podnikají v realitách.

Reklama

Doporučované