Hlavní obsah

Nemocnice Dvůr Králové chystá stavbu operačních sálů, nejprve opraví kolektory

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Městská nemocnice Dvůr Králové nad Labem bude investovat devět milionů korun do opravy dvou podzemních kolektorů pro vedení inženýrských sítí pod budovou nemocnice. Stavbaři opravu udělají za provozu nemocnice.

Článek

Investice je důležitá pro chystanou stavbu nových operačních sálů nemocnice na budově laboratoří za odhadovaných asi 100 milionů korun. Nemocnice patří Královéhradeckému kraji.

„Kraj bude v nejbližší době tuto zakázku soutěžit,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček (Piráti). Obě větve zděných kolektorů jsou podle něj dožité a současným standardům nevyhovují. Jsou v nich uloženy rozvody elektřiny, kyslíku, vytápění, teplé vody, telefonu a komunikačních kabelů. Nové kolektory budou z železobetonového monolitu o výšce dva metry a šířce 1,7 metru.

Na stavbu operačních sálů už má kraj stavební povolení. V květnu zastupitelé kraje na sály z rozpočtu kraje vyčlenili 95 milionů korun. Stavba by mohla začít ještě letos a trvat zhruba rok. Investici ve dvorské nemocnici podpořil 20 miliony korun také majitel královédvorské textilky Juta Jiří Hlavatý, který pomohl finančně nemocnici již v minulosti.

Operační sály se zázemím vzniknou v nástavbě budovy laboratoří, která bude propojena s hlavní budovou nadzemním spojovacím krčkem. V navrženém druhém nadzemním podlaží budou vedle sálů prostory pro sterilizace a provozní zázemí, ve třetím podlaží technické zázemí. Dva operační sály, které slouží pro chirurgii a urologii s celodenním provozem, jsou zastaralé. Poslední úpravy se uskutečnily před 40 lety.

Krajská Městská nemocnice Dvůr Králové nad Labem ročně dělá 1500 operací. Kraj má nemocnice také v Trutnově, Jičíně a v Náchodě, pod který spadá i rychnovská nemocnice.

Reklama

Doporučované