Hlavní obsah

Nemocnice odsunula náměstka, který řídil nákupy u Vojtěcha

Foto: Facebook Marka Brosche, Seznam Zprávy

Marek Brosche ještě jako náměstek vinohradské nemocnice. Vpravo šéf nemocnice a bývalý ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Reklama

Marek Brosche podepisoval nákupy zdravotních pomůcek z pověření ministra Adama Vojtěcha. O jeho roli se zajímá policie. Vinohradská nemocnice kupovala za Broscheho působení léky od firmy, pro kterou pracuje jeho matka.

Článek

Ve vedení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady se minulý týden udála změna. Obchodní náměstek Marek Brosche skončil ve funkci.

Za normálních okolností by tato informace nestála za zvláštní zaznamenání. Marek Brosche je však známá postava zdravotnického byznysu, která na sebe už dříve poutala pozornost. Hlavně ve spojitosti s nákupy na Ministerstvu zdravotnictví a také ve vinohradské nemocnici.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Marek Brosche byl loni v prvních měsících pandemie covid-19 klíčovým členem nákupního týmu pod ministrem zdravotnictví Adama Vojtěchem, od něhož měl zmocnění k uzavírání zakázek. Okolnosti některých z těchto nákupů začala už loni prověřovat policie.

V době, kdy byl Marek Brosche obchodním náměstkem ve vinohradské nemocnici, pak tento zdravotnický ústav nakupoval léky od firmy, v níž byla manažerkou Broscheho matka. I kvůli tomu nákupy vinohradské nemocnice letos prověřovalo Ministerstvo zdravotnictví.

Nemocnice, kterou vede bývalý ministr Petr Arenberger, informaci o odchodu Broscheho z funkce potvrdila. S komentářem, že dosavadnímu náměstkovi přidělili jiný úkol.

„S ohledem na strategické plánování FNKV jsme přistoupili k optimalizaci současných procesů, jejichž vyústěním byla restrukturalizace. Ing. Brosche se bude nadále zabývat projektovým řízením,“ odpověděla mluvčí nemocnice Tereza Romanová na otázku Seznam Zpráv.

Podle informací Seznam Zpráv z policie se vyšetřovatelé stále zajímají o Broscheho roli při loňských nákupech zdravotních pomůcek spojených s covidem. Z vyjádření Městského a Vrchního státního zastupitelství v Praze nicméně vyplývá, že není trestně stíhaný.

Marek Brosche se nechtěl k otázkám Seznam Zpráv vyjadřovat a na přímou otázku, zda ho vyšetřuje policie, neodpověděl. „Obraťte se na tiskovou mluvčí nemocnice,“ vzkázal.

Manažer je každopádně spojený s několika spornými zakázkami.

Policie začala ještě loni prověřovat nákup 520 termokamer, které si Vojtěchovo ministerstvo objednalo od dvou firem. Díky tomu, že v té době platil nouzový stav, se na zakázku nemusela vyhlašovat soutěž.

Seznam Zprávy a jiná média upozornily také na další kontrakty, které Marek Brosche loni uzavíral. Například na smlouvu s přepravní firmou EGT Express CZ, která v letadlech spolu se zdravotními pomůckami převážela také komerční zboží. Společnost EGT Express CZ přitom vlastní jeden z větších sponzorů vládního hnutí ANO Jaroslav Spáčil.

Letos v únoru poslal tehdejší ministr zdravotnictví Jan Blatný resortní kontrolu do vinohradské nemocnice. Podle Deníku N chtěl prověřit hlavně zakázky, které měl na starosti Brosche coby obchodní náměstek nemocnice.

Kontrola se měla týkat jeho nákupů od firem napojených na Broscheho nebo na jeho matku Reginu Gabrielovou, která působí jako manažerka ve společnosti Promedica Praha Group, jež je důležitým dodavatelem nemocnic. Zároveň je Gabrielová jednatelkou společnosti Advantis Medical, dceřiné společnosti Promedica Praha Group.

Regina Gabrielová navíc po svém synovi v roce 2019 převzala firmu Prospital CZ, která pro některé nemocnice řídila veřejné zakázky.

Prověřování smluv ve vinohradské nemocnici ministerstvo dokončilo až v době, kdy byl ministrem Petr Arenberger – tedy zároveň Broscheho šéf v uvedené nemocnici. Kontrola žádný střet zájmů ani jiné závažné chyby nezjistila. Podle kontrolorů bylo klíčové, že smlouvy nemocnice s firmou nepodepisovali ani Marek Brosche, ani Regina Gabrielová.

Další kontrolu ve vinohradské nemocnici následně provedlo Ministerstvo financí. Tato kontrola se však týkala hlavně Petra Arenbergera. Šlo zejména o smlouvy o pronájmu jeho budovy nemocnici, nebo smlouvy o klinických studiích, které Arenberger prováděl také jako soukromník. V úterý ministr Vojtěch uvedl, že kontrola poukázala na možný střet zájmů a že Arenberger už nebude nemocnici dál pronajímat část svého venkovského areálu na Mělnicku.

Reklama

Doporučované