Hlavní obsah

Nemocnice Šumperk kvůli koronaviru odložila 900 operací

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Nemocnice Šumperk musela na podzim kvůli druhé vlně pandemie covidu-19 odložit 900 plánovaných operací. Díky nynějšímu úbytku nákaz koronavirem lékaři šumperské nemocnice začnou postupně operovat.

Článek

Kvůli vysokému počtu hospitalizovaných s covidem-19 i příkazu Ministerstva zdravotnictví musela Nemocnice Šumperk na podzim odložit plánované operace. Tento týden ministerstvo příkaz zrušilo a nemocnice je díky tomu může opět dělat. Nyní začíná sestavovat nové operační programy a stanovovat termíny odložených operací.

„Vzhledem k tomu, že máme ještě stále v neschopnosti zhruba 150 zaměstnanců nemocnice a zároveň se musíme dál starat o pacienty nakažené koronavirem, se budeme schopni v nadcházejících dnech vrátit k plánované operativě asi z 30 procent. V následujícím týdnu se nám snad podaří vrátit do rozsahu plánovaného programu, ovšem jen za předpokladu, že se opětovně nezhorší epidemická situace,“ sdělil předseda představenstva Nemocnice Šumperk Martin Polach.

Nemocnice Šumperk musí nadále zachovat provizorní infekční oddělení s 50 lůžky. Na podzim byla jeho kapacita zvýšena až na 80 lůžek. „To sebou nese značný dopad na snížení počtu akutních lůžek s ohledem na vyčleněný personál právě na uvedené provizorní infekční oddělení,“ uvedl Polach.

Nové operační programy budou sestavovány podle zdravotního stavu pacientů. „S ohledem na zlepšující se vývoj epidemické situace a úbytek hospitalizovaných pacientů s onemocněním covid-19 jsme se již začali s vybranými primáři operačních oborů na tento krok připravovat, abychom byli schopni v co nejkratším čase zareagovat opětovným spuštěním plánované operativy,“ uvedl Polach. Nemocnice pacienty kontaktuje telefonicky a společně s nimi stanoví nový termín operace.

Nemocnice Šumperk je soukromým zařízením. Od roku 2015 ji vlastní lékař Martin Polach, který nemocnici tehdy získal od skupiny Agel. Nemocnice ročně zajišťuje zdravotní péči pro 200 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované