Hlavní obsah

Nemocnice v Uherském Hradišti zrekonstruovala kuchyň, denně připraví 1300 obědů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

14. 12. 2020 16:42

Uherskohradišťská nemocnice dnes po komplexní rekonstrukci znovu zprovoznila nemocniční kuchyni. Náklady na její modernizaci dosáhly 50 milionů korun.

Článek

Stavební a technologická modernizace zastaralé kuchyně začala v létě. „Součástí naší každodenní práce je zabezpečit stravování našich pacientů i zaměstnanců. Objekt naší kuchyně byl postaven před 20 lety a za tu dobu už dispoziční řešení kuchyňského provozu neodpovídalo současným požadavkům na gastronomická zařízení,“ uvedl ředitel Uherskohradišťské nemocnice Petr Sládek.

Nutná byla podle něj téměř kompletní výměna technologického vybavení, tedy varné technologie, chladicích a mrazicích boxů nebo myček nádobí. „To vše bylo za dvě desítky let nepřetržitého provozu na konci své životnosti, nevyhovující byla i vzduchotechnika. Každý rok jsme tak museli řešit narůstající počty závad, opravy neúměrně zatěžovaly náš rozpočet,“ doplnil Sládek.

Rekonstrukci kuchyně naplánovala nemocnice na letní měsíce, kdy obvykle běží prázdninový provoz a počty hospitalizovaných pacientů i zaměstnanců ve službě jsou nižší. Původní plány však narušila pandemie koronaviru, přesto se úpravy kuchyně podařilo dokončit. Náklady na její modernizaci dosáhly 50 milionů korun. Stavební úpravy za více než 28 milionů korun financoval Zlínský kraj, do nového vybavení kuchyně investovala nemocnice bezmála 22 milionů korun z vlastních zdrojů, sdělil mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant. Po dobu odstávky využívala nemocnice školní kuchyňský provoz Střední školy průmyslové, hotelové a zdravotnické v Uherském Hradišti.

V kuchyni Uherskohradišťské nemocnice se v běžném provozu denně připraví až 1300 porcí obědů. Přibližně polovina z nich připadá na pacienty, polovina na zaměstnance. Kuchyně chystá standardně každý den na oběd šest různých jídel podle diet pacientů a také pro provoz jídelny, v níž se stravují zdravotníci a další nemocniční personál. Vedle toho zajišťuje také výrobky studené kuchyně a cukrářské výrobky pro dva nemocniční bufety i pro externí zákazníky, jejichž zájem o cateringové služby podle Havrlanta rok od roku roste.

Sdílejte článek

Reklama

Doporučované