Hlavní obsah

Nemůžu dýchat, prosil zadržený černoch bělošského policistu. Marně

Policista v americkém Minneapolisu klečí na krku muži, který po zásahu strážce zákona zemřel.Video: AP

 

Reklama

Americkou veřejnost pobouřil další případ smrti muže tmavé barvy pleti z rukou policie. Čtveřice strážců zákona z Minneapolisu, která se na incidentu podílela, už přišla o práci. Případ vyvolal i násilné protesty.

Článek

Původní policejní zpráva o smrti černocha George Floyda v pondělí večer vynechala zásadní bod celého incidentu - a sice že zasahující policista plnou vahou klečel na krku spoutaného a zcela bezbranného muže. 46letá oběť, která později zemřela v nemocnici, na videozáznamu pořízeném náhodným svědkem opakovaně říká, že nemůže dýchat. V jednom okamžiku pak Floyd policistu prosí, aby ho nezabíjel. Lékařská zpráva o příčině smrti nebyla zveřejněna.

Na rozdíl od jiných podobných událostí z poslední doby vzaly v Minneapolisu události rychlý spád. U policie už nepracuje nejen zasahující policista, ale také tři jeho kolegové, kteří počínání nečinně přihlíželi. „Věřím tomu, co jsem viděl. A co jsem viděl, je úplně špatně na všech stupních. Bylo to čiré zlo. Být černochem nesmí v Americe znamenat rozsudek smrti,“ řekl novinářům v přímém přenosu na Facebooku viditelně rozrušený starosta Minneapolisu Jacob Frey.

Původní policejní verze události mluvila o tom, že strážci zákona v jižní části největšího města státu Minnesota vyšetřovali případ platby padělanou bankovkou. Na ulici narazili na podivně se chovajícího muže, který seděl na kapotě auta a vypadal, že je pod vlivem alkoholu nebo drog. Údajně kladl policistům odpor, a tak byl spoután. Kvůli tomu, že se dotyčný dostal do „stavu zdravotní tísně“, zavolali policisté záchranku.

Jak uvedla agentura Associated Press, policisté v Minneapolisu smějí podle interních předpisů klečet podezřelému na krku, pokud mu ovšem neblokují dýchací cesty.

Vyšetřování případu už zahájila FBI. Floydova rodina podle CNN doufá, že zasahující policisté budou obvinění z vraždy. Příbuzné bude podle New York Times právně zastupovat Benjamin L. Crump, který získal proslulost v jiných podobných kauzách. Že Floydovi příbuzní zasluhují spravedlnost, si myslí i demokratický kandidát na amerického prezidenta Joe Biden. „Na jeho životě záleželo,“ napsal na Twitter veterán americké politiky.

V Minneapolisu vyšly v úterý do ulic stovky lidí, kteří poškodili několik policejních aut a zaútočili dokonce na policejní stanici v oblasti, kde George Floyd zemřel. Policie proti nim použila slzný plyn a vypálila několik gumových projektilů. Jeden z nich nejspíš zasáhl do krku novináře listu Star Tribune.

Zbytečná smrt George Floyda, který pracoval u bezpečnostní agentury, je další ze série podobných incidentů, kdy bělošští policisté nebo někdejší strážci zákona usmrtili bezbranné Afroameričany. V červenci 2014 policista v New Yorku zavinil při zatýkání smrt neozbrojeného černocha Erica Garnera, kterého držel „v kravatě“. V letošním roce způsobilo poprask zastřelení Ahmauda Arberyho, který se provinil tím, že si šel ve státě Georgia zaběhat. Trojice bělošských střelců už byla obžalována z vraždy.

Reklama

Doporučované