Hlavní obsah

Není jen covid. Jsou tu i rakovina a deprese, varuje farmaceutický obr

Celý magazín Ženský byznys Petry Krmelové s hlavním hostem Soňou Porubskou, generální ředitelkou Zentivy.Video: Petra Krmelová

 

Reklama

Jak se má chovat farmaceutický gigant v době pandemie. Jak neohrozit výrobu, aby bylo na trhu i v době krize dost léků. Hostem Ženského byznysu byla generální ředitelka Zentivy Soňa Porubská.

Článek

Jednička na tuzemském trhu s generiky, tedy neoriginálními léky, plánuje do výroby investovat dalších 300 milionů korun. Především pořídí nové linky na výrobu léků s větším výkonem.

„Ale to jsou takové plány z kuchyně. My jsme za poslední rok vyměnili dvě linky, jednu moderní na výrobu sterilních mastí a krémů za dva miliony eur. A druhou na výrobu tablet,“ upřesňuje šéfka Zentivy.

Podle ředitele pražského závodu v Horních Měcholupech, kde vznikají tři čtvrtiny přípravků společnosti pro český trh, nesmí být přerušena produkce běžných léků. Není jen covid-19, ale také další nemoci. Rakovina, deprese, kardiovaskulární onemocnění. A všichni tito pacienti potřebují léky.

„Proto je naší prioritou chovat se tak, aby výrobu nic neohrozilo a nezůstala stát,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy Denis Paris, šéf pražského závodu.

S generiky se chtějí pouštět i do úplně nových oblastí. „Máme plány posílit onkologii, ta je velmi důležitá. Je tady spousta nemocných lidí. Ano, naprosto strategická a klíčová je pro nás onkologie,“ uzavírá manažerka, která vede v rámci giganta dvě země a byla zařazena v jednom z tuzemských žebříčků mezi Top 25 žen Česka.

Celý magazín Ženský byznys si pusťte ve videu.

Reklama

Doporučované