Hlavní obsah

Zentiva investuje do výroby 300 milionů korun. Posílí boj proti rakovině

Rozhovor se Soňou Porubskou, generální ředitelkou Zentivy pro Česko a Slovensko.Video: Petra Krmelová

 

Reklama

Farmaceutická jednička ve výrobě generických léků Zentiva plány netlumí. Za první půlrok vyrobila v meziročním srovnání o třetinu víc léčiv a v objemech přípravků poroste dvouciferně.

Článek

Společnost Zentiva nedávno dokončila dvě akvizice, jednu v Evropě, dokončením dříve ohlášené koupě středoevropské a východoevropské divize společnosti Alvogen. V červnu pak koupila výrobní závod v indickém Anklešvaru.

„V Indii jsme se stali majiteli výroby, která má vysokou kvalitu, koupili jsme ji od originální společnosti. Už jsme tam předtím vyráběli, takže jsme věděli, do čeho jdeme. Má velkou kapacitu, takže jsme díky ní schopni zásobovat třeba německý trh, který je velký. Takže tam budeme vyrábět pro jiné trhy, než je český,“ uvedla Soňa Porubská, generální ředitelka Zentivy pro Česko a Slovensko.

Právě pro český trh vzniká 75 procent přípravků a léků přímo v Praze. Indie pomůže jedničce v tuzemsku zvládnout růst objemů. Z této asijské země se navíc dováží řada účinných látek zásadních pro samotnou výrobu, protože podle šéfky farmaceutického giganta nelze všechny účinné látky vyrábět v Evropě.

Kvůli vzdálenosti v době karantény, zákazu cestovat a zavřeným hranicím byly občas potíže sem tyto látky včas dostat. Výpadky sice společnost neměla, ale podle Porubské jde o to, nakolik se výrobci poučili, kolik zásob účinných látek budou držet, aby k výpadkům nedocházelo.

Co se týče druhé dokončené akvizice v Evropě, ta dala Zentivě geografické rozšíření značky. „Protože je to společnost, která má velmi dobré postavení v Rusku, na Ukrajině a vůbec v bývalých zemích Sovětského svazu, ale i na Balkáně. Takže tam, kde jsme neměli takovou sílu,“ vysvětluje důvod dalšího rozšiřování značky generální ředitelka firmy.

„Máme ambiciózní plány, ale ta farmacie je taková, že to každý rok měníme, děláme nové odhady. Děje se tam hodně věcí a je to velmi regulované odvětví. Takže dnes říkat, v jakém časovém horizontu a kolik procent evropského trhu chceme mít, to bych asi nechtěla,“ doplnila.

Prodej ani slučování prý nejsou na pořadu dne, ale rýsuje se další akvizice. Prozradit detaily však nechtěla.

Zentiva

Největší prodejce léčiv na českém trhu.

Více než 75 % léků společnosti určených pro české pacienty se vyrábí v Praze.

Dříve ji vlastnila francouzská společnost Sanofi.

Od října 2018 působí jako samostatná firma s podporou nového vlastníka, společnosti Advent International.

Podle Porubské chce tuzemská jednička ve výrobě generik, tedy neoriginálních léků, přinášet hlavně nové přípravky.

Momentálně investují hlavně do výroby, a to 300 milionů korun. Především pořídí nové linky na výrobu léků s větším výkonem.

„Ale to jsou takové plány z kuchyně. My jsme za poslední rok vyměnili dvě linky, jednu moderní na výrobu sterilních mastí a krémů za dva miliony eur. A druhou na výrobu tablet. A to jsme ještě řešili, jak to udělat, aby na to mohli přijet technici z Itálie a nemuseli do karantény,“ říká s úsměvem žena, která se ve farmacii pohybuje více než dvacet let a v minulosti vedla i společnost Sanofi, jež do roku 2018 Zentivu vlastnila.

Soňa Porubská

Vystudovala imunologii na Univerzitě Komenského v Bratislavě s titulem Ph.D.

Více než 20 let je ve farmaceutickém průmyslu.

Do roku 2018 generální ředitelkou Sanofi.

2020 : umístění mezi 25 manažerkami v anketě Top ženy Česka.

Aktuálně vyvíjí přípravky, které mají pomoci v další vlně pandemie. Naposledy Zentiva pro Seznam Zprávy oznámila, že chce na trh už v říjnu uvést nový dezinfekční gel a posléze dezinfekční krém na ruce s prodlouženou účinností.

S generiky se chtějí pouštět i do úplně nových oblastí. „Máme plány posílit onkologii, ta je velmi důležitá. Je tady spousta nemocných lidí. Ano, naprosto strategická a klíčová je pro nás onkologie,“ uzavírá manažerka, která vede v rámci giganta dvě země a byla zařazena v jednom z tuzemských žebříčků mezi Top 25 žen Česka.

Reklama

Doporučované