Hlavní obsah

Kdo unesl 17 lidí včetně dětí na Haiti? Únosci patří ke známému gangu

Foto: Profimedia.cz

Haitská policie (ilustrační snímek).

Reklama

Za únosem sedmnácti lidí na Haiti stojí podle místní policie známý gang 400 Mawozo. Podle místní policie jsou mezi unesenými tři děti. Od začátku roku došlo v zemi k únosu nejméně 328 lidí.

Článek

Gang 400 Mawozo v překladu „nezkušených“ je již obviněný z únosu pěti kněží a dvou jeptišek na začátku tohoto roku, mezi kterými byli i občané Francie, uvádí agentura AP. Ti byli po několika týdnech propuštěni na svobodu.V neděli měli členové gangu unést také šestnáct amerických občanů a jednoho Kanaďana. Podle místní policie jsou mezi unesenými tři děti včetně jednoho dvouletého.

Američany unesli v haitské metropoli, když se chystali dostat autobusem na letiště. Předtím navštívili místní sirotčinec. „Zdraví a bezpečnost amerických občanů v zahraničí jsou mezi prioritami ministerstva zahraničí,“ uvedl podle CNN mluvčí resortu.

Podle agentury AP jsou američtí představitelé v kontaktu s úřady na Haiti, aby situaci vyřešili. Únos se stal jen několik dní po návštěvě amerických vládních představitelů, kteří slíbili finanční pomoc haitské policii.

Podle amerických médií křesťanská skupina Christian Aid Ministries ze státu Ohio uvedla, že unesené osoby jsou jejími členy. Vyzvala k modlitbám za jejich propuštění.

Gang 400 Mawozo ovládá oblast Croix-des-Bouquets, kde podle úřadů provádějí únosy a vydírají majitele místních firem.

Násilí a únosy nejsou na Haiti neobvyklé, i místní úřady ale překvapilo, že tentokrát jde o tak velkou skupinu. V posledních dvou měsících navíc frekvence únosů na Haiti zesílila. Podle agentury EFE bylo v září v této zemi zaznamenáno 117 únosů, což je o 60 procent více než v srpnu. Od začátku roku to bylo 628 únosů, ve stejném období loni tam evidovali 231 únosů. Ozbrojené gangy unášejí kohokoli - pouliční prodejce, studenty, policisty, jeptišky i kněze.

Minulý měsíc byl před kostelem v hlavním městě Port-au-Prince zabit jáhen a unesena jeho manželka.

„Politické nepokoje, nárůst násilí gangů, zhoršující se socioekonomické podmínky - včetně potravinové nejistoty a stále přítomnější hrozba podvýživy. To vše přispívá ke zhoršení humanitární situace,“ uvedlo OSN ve své zprávě. „Zahlcená a nedostatečně vybavená policie sama nedokáže řešit bezpečnostní problémy na Haiti,“ píše se také ve zprávě. V pátek Rada bezpečnosti OSN jednomyslně rozhodla o prodloužení mise OSN na Haiti, uvádí stanice France24.

Podle zprávy kanceláře OSN na Haiti tamní gangy dodržovaly jisté příměří v unášení lidí zhruba dva týdny po červencové vraždě prezidenta Jovenela Moïseho, jehož zastřelilo v noci v jeho domě komando kolumbijských žoldnéřů. Zatím není jasné, kdo si tento zločin objednal. Země se kromě ekonomické krize potýká i s politickou krizí a dlouhodobě s protivládními protesty. Zavražděný prezident od ledna 2020 vládl pomocí dekretů, protože se kvůli násilnostem a nepokojům nekonaly volby.

Další „příměří“ vyjednaly místní úřady se soupeřícími gangy v srpnu, aby přes jimi ovládané území mohly projet humanitární konvoje. Nejchudší americkou zemi totiž postihlo další zemětřesení, které si vyžádalo na 2250 obětí a skoro 13 000 zraněných. 329 osob je stále pohřešovaných.

Reklama

Související témata:

Doporučované