Hlavní obsah

Stopněte na měsíc oslavy, apeluje Prymula

Foto: Profimedia.cz

„Jak jsme byli ve skvělé výchozí pozici, dnes jsme na tom špatně. V trendech jsme téměř nejhorší v Evropě,“ řekl Roman Prymula v Otázkách Václava Moravce.

Reklama

Podle epidemiologa Romana Prymuly je koronavirová situace v České republice vážná. Trendově jsme podle něho na chvostu Evropy. Jeho razantní varování je v kontrastu s tím, jak o nárůstu nakažených hovoří premiér Andrej Babiš.

Článek

Epidemiolog a vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula v pořádu Otázky Václava Moravce uvedl, že druhá vlna koronaviru v tomto týdnu de facto nastala.

„Druhá vlna tady je. Už i v Rakousku vyhlásili druhou vlnu. Také si myslím, že druhou vlnu máme. Její vyhlášení je formální, laicky ale můžeme říci, že druhá vlna začala,“ uvedl Prymula.

Podle něho je nyní klíčové zastavit prudké nárůsty nakažení. „Pokud dochází k explozivnímu nárůstu, opatření jsou nedostatečná. My musíme představit taková, abychom zastavili explozivní nárůst,“ pronesl hlavní epidemiolog jarní fáze covidové epidemie.

Zpomalit nákazu je podle Prymuly důležité i kvůli tomu, aby byl v nemocnicích dostatek lůžek pro hospitalizované s vážnějším průběhem nemoci. „Pokud by takto explozivně epidemie pokračovala, dostali bychom se na limity lůžkové kapacity. Systém je nastavený, musíme ale brzdit nárůsty… Kdybychom nedělali žádná opatření, na konci října bychom mohli být na limitech kapacity,“ varoval vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví.

Na dotaz, zda pochybili v létě politici, respektive vláda, která hygienická opatření rozvolnila, Prymula uvedl, že pochybili všichni.

„Náš národ je specifický, reagujeme často černobíle. Dříve naprostá většina plnila regule, posléze pod rouškou demokracie se přestalo dodržovat cokoliv. To bylo špatně. Během léta se lidé potkávali tak natěsno, že případů nákazy je dnes obrovské množství,“ řekl ve vysílání Otázek Václava Moravce.

„Je to komplexní věc, na které mají podíl všichni - veřejnost, politici i někteří experti, lékaři, kteří šíření viru bagatelizovali,“ zmínil.

S oslavami si dejte na měsíc pauzu

Prymula lituje, že z jarní dobré pozice jsme se propadli na evropský chvost. „Jak jsme byli ve skvělé výchozí pozici, dnes jsme na tom špatně. V trendech jsme téměř nejhorší v Evropě,“ řekl rázně.

Současná bezpečnostní a hygienická opatření nejsou podle něho špatně nastavená, důraz klade na zodpovědné chování veřejnosti.

„Pokud se budou dodržovat a lidé budou mít sebekázeň, mohlo by dojít ke zmírnění křivky. Nejsou to ale opatření, po kterých by došlo hned k poklesu,“ řekl Prymula.

Koronavirus se podle něho přenáší zejména vzduchem, proto je důležité, aby se lidé vyhýbali bezprostřednímu kontaktu. „Naprosto dominuje vzdušný přenos a potkávání se na krátký přenos. Apeloval bych na všechny, aby se na dobu zhruba měsíce lidé vyhnuli různým oslavám a podobně, jinak křivku budeme oplošťovat těžce,“ zmínil Prymula.

Pokud by se nepodařilo křivku nákazy zlomit, není podle něho vyloučeno, že opět bude hrozit debata o zavedení nepopulárních opatření s dopady na ekonomiku.

Roman Prymula uvedl, že v případě vysokých škol je možné se bavit o výuce on-line, u základního školství by epidemiolog držel prezenční výuku. „Učitelé by ale měli dostat respirátory FFP2, abychom kvůli jednomu nakaženému učiteli nemuseli zavírat školy. Žáci by měli po dobu jednoho až dvou měsíců nosit roušky během vyučování,“ dodal.

Reklama

Doporučované