Hlavní obsah

„Není vidět na krok.“ Ohňostroje dokázaly zahalit megapoli do mlhy

Foto: Profimedia.cz

Hustý smog v Dillí.

Reklama

Ovzduší v indické metropoli Dillí se zhoršilo na kritickou úroveň. Obyvatelé města ve čtvrtek večer slavili odpalováním petard a ohňostrojů hinduistický svátek díválí.

Článek

Indické hlavní město Dillí se probudilo do šedé mlhy. Kvalita ovzduší po svátku díválí klesla na nebezpečnou úroveň. Navzdory zákazu petard je lidé odpalovali po celém městě až do pozdních nočních hodin. To úroveň znečištění ještě zhoršilo.

Dillí je vinou emisím z automobilů a průmyslu, prachu a povětrnostním podmínkám nejznečištěnějším hlavním městem na světě, napsal web BBC. A ohňostroje během svátku díválí kvalitu ovzduší jen zhoršují, protože nízká rychlost větru zadržuje znečišťující látky v nižších vrstvách atmosféry.

Podle vládních monitorů kvality ovzduší dosáhla v pátek v některých částech Dillí koncentrace pevných prachových částic (PM 2,5 –⁠ částice menší než 2,5 mikrogramu) maximální hodnoty 999 částic na metr krychlový. V Dillí občas skutečně nebylo vidět ani na krok.

Ráno po skončení svátku díválí proměnil hustý smog v Dillí a jeho okolí denní světlo v soumrak, světla aut a budov jen stěží pronikala šerem, napsala agentura Reuters. „Zdá se, že zákaz petard a ohňostrojů v Dillí nebyl úspěšný,“ řekl analytik Centra pro výzkum energie a čistého ovzduší (CREA) Sunil Dahiya.

Na mnoha místech byly zaznamenány hodnoty prachových částic blízké nebo vyšší než 500. Podle indexu kvality ovzduší neboli AQI je hodnota mezi nulou a 50 považována za „dobrou“ a mezi 51 a 100 za „uspokojivou“. Podle úřadů se ovzduší do nedělního večera zlepší jen mírně na „velmi špatné“.

Vláda letos zakázala prodej a odpalování petard a ohňostrojů, aby omezila úroveň znečištění. Obyvatele města to však příliš neodradilo. Odpůrci však namítají, že ohňostroje zhoršují ovzduší, které je už tak dost znečištěné, a že petardy jsou poměrně novým přírůstkem do tzv. svátku světel. Ten se tradičně slaví zapalováním lamp a modlitbami za prosperitu k bohyni bohatství Lakšmí.

„My rozhodneme, jak budeme slavit naše svátky!“ napsala na Twitter právnička Charu Pragya. S rodinou jsme nonstop 3 hodiny pouštěli petardy.. A budeme to dělat každý rok. Soudy nebudou rozhodovat o tom, jak budu vyznávat svou kulturu,” napsal na Twitter Vikram P Singh.

V souladu s dlouholetou tradicí si podle webu The Guardian indická a pákistánská armáda u příležitosti svátku vyměnily sladkosti na mostě Tithwal, který rozděluje indickou a pákistánskou část Kašmíru.

Přestože počet případů nákazy onemocněním covid-19 je v Indii v současné době na jedné z nejnižších úrovní od začátku pandemie, panovaly obavy, že by festival mohl vést k novému nárůstu případů, nebo dokonce spustit třetí vlnu.

indický premiér Naréndra Módí ve svém projevu vyzval lidi, aby během oslav dbali na opatrnost a dávali si na onemocnění covid-19 pozor. Ve dnech předcházejících svátku díválí však podle Guardianu byly oslavy v Dillí v plném proudu a trhy v hlavním městě i po celé zemi byly přeplněné lidmi.

Špatná viditelnost v Dillí přispěla podle indické televize NDTV ke srážce šesti aut na dálnici, při níž utrpělo několik lidí zranění.

Indie má nejhůře znečištěné ovzduší na světě. Podle odborníků se zde nachází 22 z 30 nejvíce znečištěných měst na Zemi, Toxický vzduch v Indii každoročně zabije více než milion lidí. V loňském roce byla v Dillí zaznamenána dosud nejvyšší koncentrace částic PM2,5, a to až 14krát vyšší než bezpečný limit uznaný Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Ten je 25 mikrogramů na metr krychlový během jednoho dne.

Nedávná studie podle BBC uvádí, že 480 milionů obyvatel severní Indie čelí „nejextrémnější úrovni znečištění ovzduší na světě“. Podle studie by se život obyvatel Dillí mohl prodloužit až o 10 let, pokud by se znečištění ovzduší snížilo tak, aby splňovalo směrnou hodnotu WHO.

Reklama

Související témata:

Doporučované