Hlavní obsah

Nepokoje, rabování a 58 vražd denně. V JAR přibývá násilných zločinů

Foto: Reuters

Jihoafrická republika zaznamenala 2,01 milionu trestných činů.

Reklama

Jihoafrická policie zveřejnila oficiální statistické údaje o trestné činnosti za období 2018/19. Podle nich v Jihoafrické republice v uplynulém roce došlo k výraznému nárůstu počtu sexuálních trestných činů a vražd. V oficiálním prohlášení to uvedl jihoafrický ministr policie Bheki Cele.

Článek

Podle oficiálních údajů počet vražd v Jižní Africe od roku 2011 konstantně roste. Tehdy bylo zaznamenáno 15 554 vražd. Do roku 2018 se tento počet zvýšil na 21 022. To je v průměru asi 58 vražd denně.

Počet vražd od minulého roku vzrostl o 3,4 %. Počet sexuálních napadení se zvýšil o 4,6 % a počet znásilnění o 3,9 %. Došlo také k nárůstu případů žhářství (5,5 %), pokusů o vraždu (4,1 %), napadení (3,7 %), krádeží (2 %) a v oblasti obchodní trestné činnosti (14 %), z nichž se většina týkala podvodů.

Foto: scribd.com

Porovnání kontaktních trestných činů za poslední tři roky.

Zaznamenané loupeže a krádeže majetku i vozidel za poslední rok vykázaly pokles. Ke spíše znepokojivému poklesu však došlo, když se snížil počet zatčení týkajících se nelegálně držených střelných zbraní.

Celkově bylo zaznamenáno 2,01 milionu trestných činů – oproti 2,09 milionu zaznamenaným za předchozí období.

Ministr policie Bheki Cele v prohlášení k vydání nejnovějších údajů uvedl, že zvrátit rostoucí trend vražd posledních šesti let je „mamutím úkolem, ale proveditelným“. Cele rovněž prezentoval plány na zvýšení počtu specializovaných policejních jednotek zabývajících se násilím motivovaným na základě pohlaví. Plánuje také nábor a vyškolení dalších policistek.

Jihoafrický parlamentní výbor pro policii prohlásil, že každoroční nárůst počtu trestných činů je „nepřijatelný“.

Statistiky pokrývají všechny nahlášené trestné činy v období od 1. dubna 2018 do 31. března 2019.

Foto: scribd.com

Trend počtu znásilnění za posledních deset let.

Pátý nejvyšší počet vražd na světě

V porovnání s jinými zeměmi má Jihoafrická republika míru vražednosti velmi vysokou.

Podle údaje OSN o počtu vražd na 100 000 obyvatel byla v roce 2017 vyšší míra vražednosti než v JAR pouze ve čtyřech dalších zemích – Belize, Honduras, Jamajka a Salvador.

Údaje Světové zdravotnické organizace (WHO) za rok 2016 o počtu vražd žen a dívek řadí JAR mezi čtyři nejhorší země.

Sexuální trestné činy je obtížné srovnávat kvůli různým způsobům, jakým je policejní síly na celém světě zaznamenávají. Je také pravděpodobné, že data o sexuálním násilí nejsou přesná – v mnoha případech se oběti bojí útok oznámit.

Foto: scribd.com

Trend případů žhářství za posledních deset let.

1875 zavražděných za šest měsíců

Jihoafrické úřady musely v červenci rozmístit v ulicích Kapského Města vojáky, kteří měli policii pomoci potlačit narůstající násilí. Země k podobným bezpečnostním krokům přistupuje většinou jen přes vánoční svátky a během novoročních oslav, kdy v chudších částech města ovládaných gangy významně narůstá kriminalita.

Míru kriminality hlavně v černošských a rasově smíšených chudinských čtvrtích místní úřady přirovnávají k válečné zóně. Nejproblematičtější jsou slumy na předměstí Kapského Města, kde k aktivitě gangů přispívá vysoká míra nezaměstnanosti a užívání drog.

„V Západním Kapsku bylo za posledních šest měsíců zavražděno 1875 lidí. To znamená, že ti sociálně nejslabší občané žijí ve válečné zóně,” uvedl jeden z představitelů dohlížející na bezpečnost provincie Albert Fritz.

Několik stovek vojáků chce jihoafrická vláda ponechat v ulicích až do října.

Jihoafrické úřady trvají na tom, že násilí podněcují oportunní kriminálníci a organizovaný zločin, nikoliv xenofobie. Násilí nemá podle policie jednoznačnou příčinu. Důvodů pro nepokoje může být několik – v zemi je vysoká míra nezaměstnanosti, která dosahuje až 30 procent, a velká část obyvatelstva žije na hranici chudoby. Příjmová nerovnost je v jihoafrické společnosti jednou z nejvyšších na světě.

Foto: scribd.com

Trend případů obchodní trestné činnosti za posledních deset let.

Nepokoje míří na cizince

Jihoafrická republika se v posledních týdnech potýká s výtržnostmi a rabováním obchodů, zčásti namířenými proti cizincům. Policie podle agentury Reuters zatkla téměř 300 lidí, nejméně pět lidí zemřelo. Nepokoje se rozšířily do pěti oblastí, včetně metropole Pretoria a největšího města Johannesburg.

Mnoho z vyrabovaných obchodů patří cizincům. Některé vlády afrických zemí své občany varovaly před nebezpečím v Jihoafrické republice a vyjádřily znepokojení před další vlnou útoků na obchody ve vlastnictví cizinců.

Nigérie si kvůli anarchii, jak to nazvala, předvolala jihoafrického velvyslance. Etiopie pak nabádá své občany v Jihoafrické republice, aby nenosili drahé šperky a své obchody v JAR ponechali zavřené, dokud se bezpečnostní situace nezlepší. Zambijské ministerstvo dopravy vydalo doporučení řidičům kamionů, aby se Jihoafrické republice zcela vyhnuli, uvedla BBC.

„Opakující se problém xenofobie a útoků na africké státní příslušníky zůstává velmi znepokojivý. Pokud to nezastavíme, může to negativně ovlivnit obrázek a postavení Jihoafrické republiky jako jedné z předních afrických zemí. Musí se to zastavit,“ napsal na Twitter nigerijský prezident Muhammadu Buhari.

Reklama

Doporučované