Hlavní obsah

Neposlušné tenisky. Nový trik v politické kampani

Adam Junek
Bývalý novinář. Vedoucí oddělení PR a komunikace Středočeského kraje
Foto: Profimedia.cz

Mám tenisky na zavazování, mám i ty nevázací. Mám bílé, mám černé… Kamala Harrisová je zkrátka milovnicí conversek.

Reklama

Dosud v politice platily dva základní modely, jak se ženy obouvají. Buď alfa samice na jehlách, nebo konzervativní dáma na malém podpatku. Aneb vážně i nevážně o módě ve sloupku Seznam Zpráv.

Článek

Nebojíme se vyhrnout rukávy a makat. A díky tomu se jen s námi bude této zemi dařit. Ti ostatní jsou lemry líné, které vám blahobyt, ochranu (dosaďte si, co zrovna bude trápit lidi nejvíc) nezajistí. Tolik základní poselství jakékoliv politické kampaně dneška.

Vizuálně se to zpracovává různě. Už téměř poznávací značkou hnutí ANO jsou bílé košile. U krku rozepnuté. Přeloženo: čistoskvoucí bílá pro ty, kteří se v politice neumazali, a zároveň žádná sešněrovanost sak a kravat, která by bránila se pořádně opřít do práce. Sociální demokraté zase tentokrát zkoušejí nasadit kartu červené mikiny. Se vzkazem „my vás ochráníme“ se Jan Hamáček snaží působit jako ten rozhodný chlap, který vskočil do koronakrize. A to se přece nedá dělat v dobře střiženém obleku, který překáží.

Bude teď zajímavé sledovat, kdy se v kampani dostanou ke slovu tenisky. A to zejména u dam. Je to totiž nový trik, který zkouší ve Spojených státech žena, jež by se ráda stala viceprezidentkou.

Kamala Harrisová, nyní pobočnice prezidentského kandidáta demokratů Joea Bidena, zvolila jako jedno ze svých poznávacích znamení tenisky. Lépe řečeno klasické „kecky“. Harrisová je velkou milovnicí plátěnek (nejen) značky Converse, které od doby, kdy je obul James Dean, platí tak trochu za symbol rebelství.

„Mám kožené černé, mám plátěné bílé. Mám ty, co se nevážou, i ty vázací. Mám model pro chladné počasí, mám i model pro horké dny. A mám samozřejmě i ty s platformou, které nosím ke kalhotovému kostýmku,“ popsala magazínu The Cut současná senátorka Harrisová, která je první ženou tmavé pleti, jež se uchází o významný viceprezidentský post.

Foto: Profimedia.cz

Připravena do akce. Tenisky podle odborníků působí akčně - tak trochu jako vyhrnuté rukávy. Ty mimochodem často na zákulisních fotkách ukazoval bývalý americký prezident Barack Obama.

Mohlo by se to zdát jako absolutní drobnost. Ale v politické kampani, kterou Harrisová vede už od minulého roku, když si ještě brousila zuby na prezidentskou kandidaturu, hraje každý detail.

„Tenisky působí akčně, že jste hned připraveni do práce. Navíc toto jsou typově skrz naskrz americké tenisky,“ cituje list The Guardian Elizabeth Semmelhackovou, autorku knihy o teniskové kultuře Sneaker X Culture: Collab.

Těmito teniskami se obrací Harrisová na klíčovou generaci X, což jsou lidé 40 plus. Kdyby si vzala více moderní model typu Yeezy z dílny Nike a později Adidas a Kanye Westa, byl by to spíš apel na mladší voliče, kterým by paní v moderních teniskách mohla přijít „neautentická“.

Kromě toho má tenisková záliba Harrisové ještě jeden rozměr. Přidává nový prvek do tradičního šatníku političek. Ten se dal z hlediska bot dosud rozdělit podle Semmelhackové v podstatě na dvě kategorie. Alfa-samice s nekonečně vysokými podpatky, jako nosí Nancy Pelosiová, šéfka Sněmovny reprezentantů, nebo třeba s leopardími vzory na botách, ve kterých se zhlédla bývalá britská premiérka Theresa Mayová. A konzervativní političky v „rozumných“ botách – buď placatých, jako nosívá německá kancléřka Angela Merkelová, nebo na umírněném podpatku typu „kačenka“, což upřednostňovala ke kalhotovým kostýmkům Hillary Clintonová.

Co se uvolňování politické módy v kampani týká ovšem svět za českou kotlinou pokulhává. Vzpomeňte si, jak už v roce 2009 vyzývali politici ODS z billboardů, aby je voliči pustili k vodě. Mirek Topolánek, Ivan Langer, Petr Gandalovič a David Vodrážka se nechali společně nafotit v plavkách.

Foto: ODS

Nezpomenutelná plavková kampaň z dílny ODS.

Na to pak reagovaly dámy z již zapomenuté strany Věci veřejné, které se nejdříve nafotily v plavkách se sloganem „Pusťte kluky k vodě, volte holky“. A o rok později ještě „přitvrdily“, když se v předvolebním kalendáři nechaly kandidátky blýsknout dokonce v lehce erotických pózách a negližé.

To ty rebelské tenisky budou vlastně docela nuda.

Reklama

Související témata:

Doporučované