Hlavní obsah

Nesmí testovat, pomáhá jinak. „Zakázaná“ laboratoř přišla s novými testy

Foto: Ilustrační snímek, Profimedia.cz

Tilia Laboratories poskytnou zdarma rychlejší způsob testování.

Reklama

Byli první soukromou laboratoří, která potvrdila koronavirus v České republice. Stát jim ale zakázal další testování. Tilia Laboratories však v boji s koronavirem pokračuje dál: vyvinuli nový test, který je praktičtější a dostupnější.

Článek

Česká republika patří mezi země s nejnižší mírou testování na nový koronavirus v poměru k celkové populaci. Situace se začala zlepšovat až od středy 11. března. Od té doby se počet lidí, které se denně daří testovat, postupně navyšuje, stále je však mnoho těch, již se vyšetření nedočkali. Tuto situaci se rozhodla zlepšit laboratoř Tilia Laboratories. Ta nemůže sama testovat poté, co ji stát nezařadil mezi pracoviště, která lidé mohou využít. Vyvinula a validovala proto nový test.

Současný postup je podle vyjádření laboratoře zbytečně komplikovaný, a proto nevhodný pro rutinní testování velkého množství vzorků. Postup, který v Tilii vyvinuli, slibuje, že je praktičtější, dostupnější a diagnostické laboratoře pro něj nepotřebují žádné zvláštní vybavení. V Tilia Laboratories se navíc rozhodli, že veškeré detaily provedení a informace zdarma a bez nároku na finanční kompenzace poskytnou jakékoliv laboratoři. Jediné, co je pro získání postupu potřeba udělat, je řádná identifikace. Anonymním žadatelům jej dávat k dispozici nebudou. „Věřím, že dostupností efektivních nástrojů pro monitoring epidemiologické situace se nám podaří pandemii COVID-19 nakonec dobře zvládnout,“ píše v příspěvku na Facebooku zařízení jeho vedoucí Soňa Peková.

Ta sama musela čelit podezření z nákazy koronavirem poté, co podle ministra Adama Vojtěcha odběr u pacientky s potvrzenou nákazou proběhl nestandardně. Ministr se za svá slova později omluvil s tím, že dostal nepravdivé informace, Peková jeho omluvu přijala.

Nejde však o jedinou komplikaci pro laboratoř, která jako první soukromé zařízení v České republice potvrdila svému klientovi koronavirus. Žena, jež se na zařízení obrátila, nejdříve zkoušela Státní zdravotní ústav poté, co u sebe začala pozorovat příznaky nákazy. Nepobývala však v rizikové oblasti, a tak nebyla doporučena k testování. Navzdory úspěšné diagnóze však podle nařízení ministerstva nemůže laboratoř dělat další odběry.

V současné době je proto první, co člověk na webových stránkách společnosti uvidí, červený box s textem: „Vážení klienti, z rozhodnutí Stáního zdravotního ústavu (SZÚ) a MZ ČR máme v současné době pozastavenou možnost vyšetřovat SARS-CoV-2… Pokud se situace změní, budeme vás obratem informovat.“

Reklama

Související témata:

Doporučované