Hlavní obsah

Nespravedlivá daň skončí. Lidé mohou ušetřit statisíce korun

Foto: Realism

Ilustrační foto.

Reklama

Poslanci zrušili daň z nabytí nemovitosti a zároveň ponechali možnost odpočtů zaplacených úroků z úvěru na bydlení od základu daně z příjmu.

Článek

Podle realitních odborníků oslovených Seznam Zprávami je schválení návrhu zákona jen formální. „Má zkušenost je, že již dnes k dani z nabytí nemovitých věcí přistupují zájemci o koupi nemovitosti tak, jako by byla zrušena,“ potvrzuje Martin Březina za společnost RE/MAX Alfa.

Z jeho zkušenosti na trhu s realitami se pozitivní vliv už projevil. „Nemyslím si proto, že by formální zrušení daně vedlo ke skokovému nárůstu zájmu. Naopak, pokud by daň zrušena nebyla, mnoho lidí, kteří si nyní nemovitost koupili, by se dostalo do finančních problémů, protože s platbou daně již nepočítají a nejsou na ni připraveni,“ vysvětlil Březina pro Seznam Zprávy.

Největším překvapením po jednání je tedy ponechání možnosti odpočtu zaplacených úroků z úvěrů na bydlení od základu daně z příjmů. „Pandemie koronaviru se zatím neprojevila poklesem cen nemovitostí, došlo však k určitému zamrznutí transakcí na tuzemském realitním trhu. Zachování odpočtu společně se zrušením daně z nabytí nemovitosti by mělo opět rozhýbat poptávku českých domácností po nemovitostech,“ myslí si analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Podle jeho slov jde o součást stimulu s cílem nastartovat tuzemskou ekonomiku, která bojuje s následky pandemie koronaviru.

Sazba daně z nabytí nemovitosti, která v minulosti nahradila daň z převodu nemovitosti, činí čtyři procenta z kupní ceny a platí ji kupující. Stát na ni v posledních letech ročně vybral kolem 13 miliard korun. Ministryně financí Schillerová označuje daň z nabytí za nespravedlivou.

„Vzhledem k tomu, že Česká republika dokáže levně financovat na mezinárodních trzích a v kontextu celkového účtu za koronavirovou krizi bych částku nevnímal jako zásadní,“ dodal Tomáš Pfeiler pro Seznam Zprávy. „Z hlediska ekonomiky jako celku jde o nejlepší možný výsledek, který učiní bydlení dostupnější třeba i mladým rodinám s dětmi,“ potvrdil analytik Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.

Pokud ceny klesnou, bude to jen na chvíli

Podle něj je po dnešku pravděpodobnější, že se snížení daně promítne do skutečného snížení celkové ceny nemovitosti. „Bydlení bude skutečně dostupnější, v řadě případů třeba o statisíce korun. Kupující tedy také může ponížit své úspory a peníze získané tímto ponížením použít k útratě jinde v ekonomice,“ zjednodušil Kovanda pro Seznam Zprávy.

Hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček předpovídá, že případný cenový pokles bude jen krátkodobý. „Realitní trh se postupně přizpůsobí novým pravidlům a nabídkové ceny nemovitostí do sebe začnou zahrnovat podstatnou část zrušené daně. V konečném důsledku se ceny nemovitostí příliš nesníží. Pouze ubude administrativa a stát ztratí část svých daňových příjmů.“

Zrušení daně z nabytí nemovitosti hodnotí pozitivně i realitní portály. „Zrušení daně z nemovitosti by bezesporu mohlo být jedním z impulsů, které mohou pomoci rozpohybovat realitní trh. Investoři i běžní lidé, kteří do této doby vyčkávali s koupí nemovitosti, mohou této situace využít a s vědomím okamžité úspory nemovitost zakoupit,“ sdělil Pavel Kolář, manažer produktového týmu divize Služby a Sreality.cz.

Martin Březina za společnost RE/MAX Alfa připomíná, že prodávající mohou mít snahu po zrušení daně z nabytí nemovitosti navýšit cenu nemovitosti o zrušenou daň. Dodává však, že „aktuální ekonomická situace není tomuto scénáři nakloněna“.

O peníze ze zaplacené daně lze žádat i zpětně

Jakých nemovitostí se schválený návrh týká? Platí zde výjimky?

Novinka se dotkne všech nemovitostí. Jde tedy o reality s účelem bydlení, ale také o pole, lesy, areály i provozovny.

Kdo na zrušení daně z nabytí nemovitosti ušetří?

Novela má zpětnou účinnost. To znamená, že lidé, kteří měli lhůtu pro podání přiznání do 31. března letošního roku, následně ministerstvem kvůli pandemii odloženou do konce srpna, už daň platit nebudou. Pokud ji někdo již zaplatil, dostane peníze zpátky. Týká se to tak lidí, kteří dokončili svůj vklad na katastr v prosinci 2019 nebo později.

Jak zažádat o vrácení peněz z již zaplacené daně?

Jakou formou bude možné požádat finanční úřad o vrácení, zatím není jasné. Stejně tak zatím nebyla stanovena ani lhůta, do které je třeba o peníze zažádat. Na podání žádosti o vrácení přeplatku platí však dle daňového řádu doba až šesti let od konce roku, kdy zákon vejde v platnost.

Co tedy znamená pro kupce zrušení daně z nabytí nemovitosti a současně odpočet hypotečních úroků?

Mezi jednou nebo druhou variantou není potřeba vybírat - spíš naopak. V tomto případě kupující může využít obou výhod naráz. Ve výsledku nezaplatí daň a přitom využije daňového zvýhodnění.

Co dalšího novela přináší?

Schválený zákon zároveň prodlužuje z pěti na deset let tzv. časový test pro příjmy z prodeje nemovitých věcí neurčených k vlastnímu bydlení. Prodloužení časového testu bude platit pro nemovitosti nabyté po 1. lednu 2021. Prodloužení má zabránit „otáčení“ nemovitostí kvůli zisku.

Reklama

Doporučované