Hlavní obsah

Nesprávné argumenty v Událostech, komentářích. Pro trest smrti už dávno nejsou tři čtvrtiny občanů

Foto: Seznam Zprávy

Nesprávná čísla o trestu smrti zazněla z úst Patrika Nachera.

Reklama

Poslanec a pražský zastupitel Patrik Nacher (nestraník za ANO) v Událostech, komentářích ČT na téma práv homosexuálů prohlásil, že pro trest smrti je 70 % lidí. Ve skutečnosti jde však o číslo z devadesátých let. Od té doby se procento snižuje a nyní je pro trest smrti jen polovina občanů.

Článek

Nacher reagoval na moderátorku Světlanu Witowskou, která v debatě zmínila průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění o postojích k stejnopohlavním svazkům, podle něhož si více jak polovina Čechů myslí, že by gayové a lesby měli mít možnost uzavírat manželství.

„Paní redaktorko, 70 % lidí je pro trest smrti, budeme ho zavádět? Budeme se odvolávat na průzkumy?” argumentoval Nacher. Číslo, které uvedl, ale není správné. Podle CVVM je pro trest smrti 55 % Čechů starších 15 let. Od roku 1992, kdy CVVM tento průzkum provádí, je naopak pro trest smrti čím dál tím méně lidí.

Nacher si myslí, že by registrovaní partneři měli mít stejná práva jako lidé v manželství, jen tak tyto svazky nechce nazývat. S tím nesouhlasila Radka Maxová (ANO), která navrhovala, aby manželství bylo svazkem dvou lidí. Nacher se odvolává na samotný původ slova manželství, jenž je odvozen z přesmyčky „malžen” a znamená muž a žena.

Debata se vztahovala ke dvěma návrhům novel, které se projednávají v Poslanecké sněmovně. Lidovci podali návrh o zakotvení manželství výhradně jako svazku muže a ženy. Naopak Piráti a hnutí ANO jsou pro to, aby manželství mohly uzavírat i homosexuální páry.

Reklama

Doporučované