Hlavní obsah

Nestíháte? Pozvěte si úklidovou dámu, pomůže i s balením dárků

Rozhovor s ředitelkou projektu LidskáSíla.cz Michaelou Somolovou.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Největší úklidová špička vypukla koncem listopadu. Jsou však domácnosti, které dámy na úklid uvítají i 24. prosince, kromě úklidu zastanou i vánoční výzdobu nebo balení vánočních dárků.

Článek

Dámy na úklid si kromě domácností objednávají na vánoční svátky i firmy či provozovatelé bytů na krátkodobé pronájmy. „Tam je to opravdu náročné, umět naplánovat péči o nemovitost v tak krátkých intervalech,“ říká ředitelka a zakladatelka služby LidskáSíla.cz Michaela Somolová.

Cizinci totiž do Prahy přijíždějí i na vánoční svátky, od check-outu po check-in přitom mají dámy na úklid jen pár hodin. Stačí dopravní zácpa a včasný dovoz vydezinfikovaného ložního prádla může být podle Somolové pěkné drama.

Dámy zastávají nejméně oblíbené části úklidu

Úklid v domácnosti si zákazníci často objednávají na den, kdy například pečou domácí cukroví, v kuchyni je totiž velmi těžké udržet pořádek, dáma na úklid tak může být vítaným společníkem. „Devadesát procent našich zákazníků ale zastavuje objednání úklidu 20. nebo 22. prosince. To už začíná klid, který si chtějí užít s rodinou bez cizích návštěv,“ dodává Somolová.

Zájem domácností o předvánoční úklid obecně každý rok roste, zároveň se ale mění rozsah požadovaných služeb. Zákazníci tolik nevyužívají úklidové dámy na komplexní mnohahodinový úklid, ale spíš je oslovují na nejméně oblíbené činnosti, jako je třeba mytí oken.

Balení dárků svěřují profesionálům

Služba LidskáSíla.cz nabízí zákazníkům pomoc i s nestandardními požadavky. „Někteří zákazníci velmi kvitovali, když jsme do služby zařadili přípravu vánoční výzdoby podle instrukcí paní domu, přípravu vánočního stromečku, zkoušeli jsme i balení dárků, protože mnoho mužů si stěžuje, že ta nejtěžší část na balení dárků je právě umět je zabalit.“

Podle Somolové se však ukázalo, že o balení dárků moc zájem nebyl, zřejmě proto, že je to pro klienty až příliš osobní.

O vánoční úklidy, ale také třeba o novoroční roste zájem i mezi lidmi, kteří se o úklid jinak starají sami. Dámy na úklid proto v tomto období pracují delší dobu, pokryjí tak poptávku bez nutnosti nabírat další brigádníky, kteří stejně na trhu práce dlouhodobě chybějí.

Cena úklidu se odvíjí od času, který dáma na úklidu v domácnosti stráví. U stálých zákazníků je cena 255 korun za hodinu, u jednorázových, například v předvánočních úklidech, je cena vyšší – zhruba 345 korun za hodinu.

Reklama

Související témata:

Doporučované