Hlavní obsah

Statisícová demonstrace na Letné přehledně. Tady jsou klíčová fakta

Foto: Adam Hříbal

Demonstrace na Letné se zúčastnilo mezi 250 a 300 tisíci lidmi.

Reklama

Kdy bude další akce proti premiéru Babišovi? Do ulic vyjdeme, když překročí jednu z červených linií, varovali organizátoři.

Článek

Červnovou demonstraci Milionů chvilek pro demokracii Andrej Babiš bagatelizoval slovy, za která se později omluvil: „Je hezky, tak šli lidé na koncert.” Hezky bylo i tuto sobotu, kdy se přibližně stejný počet lidí jako v červnu opět sešel na Letenské pláni, aby vyjádřil nesouhlas se současným stavem české politiky. Vystoupily známé osobnosti, do protestů se zapojili politici i lidé ze všech koutů republiky.

V červnu se na demonstraci pořadané organizací Milion chvilek pro demokracii sešlo na 280 tisíc lidí. Sobotní počet účastníků samotní organizátoři odhadují na celých 300 tisíc. Policie České republiky, přestože původně neplánovala zveřejňovat přesné počty demonstrantů, jich v průběhu akce odhadla nejméně na 200 tisíc. Po skončení demonstrace ministr vnitra Jan Hamáček uvedl, že policejní odhady mluví o čtvrt milionu účastníků.

Lidé na Letnou přijeli všemi dostupnými dopravními prostředky, včetně speciálně vypravených vlaků, ale také na koni, v traktorech nebo v hromadných autobusech ze vzdálenějších koutů republiky.

Krátce po druhé hodině demonstrace začala ukázkou z projevu Václava Havla z listopadu 1989. Zazněla také slova tehdejšího komunistického pohlavára Miroslava Štěpána: V žádné zemi, ani v rozvojové, ani v socialistické, ani v kapitalistické neexistuje to, aby patnáctileté děti určovaly, kdy má odejít prezident nebo kdy má přijít a kdo jím má být.

Mikuláš Minář z Milionů chvilek pro demokracii demonstrující vyzval, aby se více zapojili do věcí veřejných.

„Chci vyzvat vás mladé a plné elánu i vás, kteří jste na vrcholu sil a jde vám o budoucnost vašich dětí, i vás, kterým už děti vylétly z hnízda, zvažte, zda nevstoupit do politiky,“ řekl směrem k lidem.

Podívejte se na Letnou očima našeho fotografa Tomáše Svobody:

+19

Organizace Milion chvilek pro demokracii v čele s Minářem vymezila „čtyři červené čáry“ jako pomyslné demokratické hřiště – justice, abolice, střet zájmů, média. Pokud by kteroukoliv z nich politici překročili, plánují „chvilkaři“ vyjít do ulic.

Kromě toho organizace na svých webových stránkách zveřejnila svých třicet zásad. Mezi ně zařadila zájem o veřejné dění, projevení vlastního názoru, vedení společného dialogu, zapojování se do politických aktivit nebo podporu veřejně prospěšných aktivit.

Po skončení sobotní demonstrace na svém webu zveřejnila i novou petiční výzvu, kterou chce dát najevo, za co bojuje. V ní se snaží dosáhnout 75 tisíc podpisů. K sobotní desáté večerní se jim jich podařilo sesbírat přes 52 tisíc.

Pokud do konce roku Andrej Babiš neodstoupí nebo nevyřeší svůj střet zájmů a nezbaví se Agrofertu, organizace k 7. lednu 2020 plánuje oznámit termín a podobu další demonstrace.

Spokojenost s průběhem demonstrace panovala jak na straně organizátorů, tak u policie. Necelou hodinu po skončení akce policie ohlásila kompletně zprovozněnou komunikaci v okolí Letné, přestože v samotném průběhu akce dalo řízení dopravy policistům zabrat. Ředitel pražské policie Tomáš Lerch oznámil, že zajistili dva nepovolené drony a navrátili tři ztracené děti rodičům.

Demonstrace se zúčastnili i čeští politici. Markéta Adamová i Jiří Pospíšil z TOP 09 se s některými výzvami organizátorů ztotožnili a přislíbili zlepšení politické situace. Slovy „Jsme tu pro vás“ se fotkou z demonstrace pochlubili i Vít Rakušan a Jan Farský za STAN. Předseda ODS Petr Fiala zase na Twitteru v reakci na demonstraci přislíbil, že ve volbách 2021 přijde změna.

Na Letné se objevila i spousta známých tváří jako Bolek Polívka nebo Anna Geislerová. Herec Ivan Trojan pak na pódiu vyjmenovával ty, kterým Česko vděčí za demokracii a kteří obětovali i svůj život. „Heliodor Píka, Milada Horáková, Jan Palach…“ předčítal herec a vyzval k uctění jejich památky. „Když si pro demokracii nenajdeme chvilku, za chvilku nemusíme mít demokracii,“ dodal.

Kromě všudypřítomných plakátů a cedulí vyzývali lidé Andreje Babiše k odstoupení i pomocí vzkazů psaných na chodník křídou.

Samotný premiér, proti kterému byla namířena drtivá většina plakátových hesel demonstrujících, se oproti červnovému hodnocení akce tentokrát mírnil. V krátkém rozhovoru pro Novinky uvedl, že je skvělé, že lidé mohou vyjádřit svůj názor a nikdo je za to neperzekuuje. Mikuláš Minář vyzval Andreje Babiše k přímé konfrontaci. „Jestli toho nejste schopen, jste bábovka,“ řekl. Babiš kontroval postem na Twitteru o nabírání svalové hmoty.

Mezi projevy zněla stejně jako v červnu hudba. Jaroslava Hutku dav vytleskal a hudebník přidával další písničku. Akci zakončila Modlitba pro Martu v podání slepé zpěvačky Nikol a společný zpěv české hymny.

Reklama

Související témata:

Doporučované