Hlavní obsah

Statisícová Letná očima zahraničních médií: Boj proti populistovi. Chartistka jako superstar

Foto: Filip Vích

Takto to vypadalo na listopadové demonstraci na Letné.

Reklama

Sobotní dění na Letenské pláni se dostalo do světových médií. Ve většině případů média připodobňovala demonstraci k „sametové“ situaci před 30 lety, ve velkém se ale psalo také o osobnosti českého premiéra.

Článek

Odhadem 250 až 300 tisíc lidí zaplnilo v sobotu Letenskou pláň. Organizátoři demonstrace z Milionu chvilek pro demokracii po letní pauze opět svolali protest proti politice premiéra Andreje Babiše. Zároveň den před výročím sametové revoluce vyzvali opoziční strany, aby se spojily. Masový protest proti premiérovi a jeho střetu zájmů znovu přilákal zahraniční média. Ta především zdůrazňovala historickou paralelu právě s listopadem 1989.

„Pro mnoho Čechů má nedělní výročí sametové revoluce hořkosladký nádech. Třicet let po pádu komunistického režimu se lidé sešli na Letenské pláni, aby poklidně protestovali proti předsedovi vlády, který byl agentem StB,“ píše CNN. Osobu premiéra Andreje Babiše připomněli v úvodním videu jeho dva roky starým rozhovorem s redaktorkou CNN. V něm mu připomněla, že ho český národ označuje za populistu, připodobňuje jej k americkému prezidentovi a lidé jej kvůli jeho obchodním manévrům nemají rádi.

„Jsem jen pragmatik, ne populista,“ odvětil na to tehdy Babiš s úsměvem a dodal, že jediné, co jej spojuje s Donaldem Trumpem, je jeho vztah k byznysu a manželství s Češkou.

Americký server zmínil i Babišův střet zájmů prošetřovaný Evropskou unií, mobilní aplikace pomáhající Čechům vyhnout se produktům Agrofertu, ale také množství podporovatelů, které premiér stále má.

Listopadové protesty připomíná server BBC na příběhu Tomáše Tulingera, který se do nich zapojil dnes stejně jako před třiceti lety.

„Tehdy jsem ale nosil dlouhé vlasy. Takže kdykoli se někde vyskytl nějaký náznak rebelie proti režimu, policie sebrala mě, i když jsem nic neudělal,“ vzpomíná.

Z dnešních protestů má ale jiné pocity. „Dneska mi situace připomíná období takového salámového komunismu – dejte lidem něco k jídlu, něco k pití a budou zticha.“

Zpravodajská agentura Reuters napsala o poklidně demonstrujícím čtvrtmilionovém davu a stále rozdělené a nejednotné české společnosti.

Nejsme děti, aby nás Babiš vodil za ruku, citoval z hesel na Letenské pláni slovenský deník SME.

Výstup pětaosmdesátileté Dany Němcové, která během komunismu založila Výbor pro obranu nespravedlivě stíhaných a byla jednou z prvních signatářek Charty 77, popsal deník SME jako jeden z nejsilnějších momentů celé demonstrace. „Dav burácel, jakoby přicházela popstar,“ napsal.

Demonstrace bez euforie

Demonstrace na Letné neunikla ani pozornosti německých médií, která akci připomínala hlavně v kontextu výročí sametové revoluce.

Server Deutsche Welle ji připodobnil k situaci v listopadu 1989, tentokrát ale „postrádající euforii z očekávaných změn“. Demonstraci nazval aktem proti „populistovi“ Andreji Babišovi a připomněl slova jednoho z členů Milionu chvilek pro demokracii Benjamina Rolla. „Jen se snažíme zachovat to, čeho bylo v roce 1989 dosaženo.“

Server Wiener Zeitung Andreje Babiše přímo označil za „65letého multimilionáře, který zneužil své moci a jako politik a podnikatel stojí ve střetu zájmů“. Wiener Zeitung upozornil i na fakt, že Babiš obvinil demonstranty ze zneužívání „atmosféry výročí“ a jejich motivům nerozumí.

Server ZDF připomněl i vyjádření Lecha Walesy na konferenci Českého rozhlasu, kdy litoval vzestupu různých populistů a demagogů.

„Je to jiný boj – nyní bojujeme proti lidem, kteří chtějí zničit fungující systém.“

Reklama

Související témata:

Doporučované