Hlavní obsah

Nestlé se zbavuje neekologických obalů. Našla zelenější náhrady

Foto: Nestlé

Ilustrační fotografie.

Reklama

Potravinářská skupina Nestlé se chlubí, že pracuje nad plán. Do roku 2025 chtěla mít celou produkci v udržitelných obalech, už letos takto balí 87 procent výrobků.

Článek

Společnost Nestlé, která patří mezi největší světové producenty odpadu, je na cestě k udržitelnějším obalům. Švýcarská nadnárodní potravinářská firma zvýšila u svých výrobků podíl recyklovaných a opakovaně použitelných obalů.

Nyní je 87 procent jejích výrobků zabaleno v udržitelných obalech. Agentura Reuters uvedla, že Nestlé tak míří ke svému cíli, tedy kompletnímu ozelenění obalů do roku 2025. Oznámila to na pondělním brífinku, kde také uvedla příklady inovací zaměřených na snížení plastového odpadu.

Potravinářský gigant je pravidelně kritizován environmentálními organizacemi, jako je například Greenpeace, coby jeden z největších znečišťovatelů zeměkoule plastovým odpadem. Společnost proto slíbila, že do roku 2025 používání nových plastů sníží o třetinu a utratí dvě miliardy švýcarských franků na podporu recyklace plastů.

„Obaly hrají zásadní roli při zachování integrity a bezpečnosti našich potravin. Současně zůstává znečištění plasty hlavním problémem po celém světě,“ řekl vedoucí provozu Nestlé Magdi Batato.

Švýcarská společnost uvedla, že v Chile nedávno spustila systém doplňování krmiv pro zvířata v zájmovém chovu, který umožňuje bezobalové dodávky krmiva. Odstranění obalů je jedním z aspektů strategie firmy Nestlé, zatímco jiní výrobci se zaměřují na nahrazování plastů udržitelnějšími materiály.

„Přijali jsme odvážné závazky a splníme je,“ dodal Batato. Nestlé již prodává čokoládové tyčinky KitKat v papírových obalech. Společnost také uvedla, že její inženýři vyvinuli nový druh recyklovatelného papíru, do kterého budou balit kostky bujónu Maggi. Vývar v ekologičtějším obalu se brzy objeví na trhu ve Francii.

Nestlé je největším potravinovým koncernem na světě. Společnost vznikla v roce 1866 a nese jméno švýcarského chemika Henriho Nestlého. Firmě patří značky jako je Maggi, Cheerios, Nesquik, Cini Minis, Nescafé, ale i české Hašlerky a Orion.

Reklama

Doporučované