Hlavní obsah

Netradiční strategie: Tesla nabízí své patenty na elektromobily všem

Elon Musk oznámil, že technologie na elektrické automobily společnosti Tesla je pro všechny volná.Video: Redakce Seznam, Shutterstock.com

 

Reklama

Pokud by technologii od Tesly okopírovaly jiné automobilky, mohlo by to podle Muska pomoct s celosvětovým snížením emisí.

Článek

Technologický magnát Elon Musk oznámil, že kdokoliv může beztrestně okopírovat technologii společnosti Tesla spojenou s výrobou elektrických automobilů, napsala agentura AFP. Musk na skutečnost poukázal na Twitteru, když sdílel odkaz na prohlášení na oficiálních webových stránkách Tesly. V titulku příspěvku se píše: „Veškeré naše patenty patří vám.”

Poněkud netradiční přístup k patentům Musk odůvodňuje tím, že pokud technologii Tesly automobilky zkopírují, investují do výroby a marketingu, zvýší se počet automobilů na elektrický pohon a tím pádem se sníží emise oxidu uhličitého.

Tesla svou strategii nechránit vlastní patenty oznámila už v roce 2014. Musk ji na letošního začátku února znovu připomněl a dodal, že je skvělé pozorovat nové modely elektromobilů, které přichází na trh.

„Teslu jsme vytvořili, abychom urychlili dosažení udržitelné budoucnosti – a to se děje!" napsal Musk na Twitter.

Muskova automobilka Tesla se nicméně potýká s finančními problémy. Kvůli špatným hospodářským výsledkům bude propouštět. Loni skončila firma ve ztrátě téměř jedné miliardy dolarů a o rok dříve ztráta činila téměř dvě miliardy dolarů. Pro letošní rok má ambiciózní plán – dodat na trh 360 000 až 400 000 aut, což by znamenalo meziroční nárůst o 45 až 65 procent.

Reklama

Doporučované