Hlavní obsah

Neurolog vyšetřoval pacientky „sexuálními metodami“, za znásilnění mu hrozí až 10 let

Foto: FN Motol

Motolská nemocnice.

Reklama

Soudy řeší případ neurologa z motolské nemocnice, který z vlastní iniciativy prováděl pacientkám gynekologická vyšetření. Justice ho původně potrestala za poškození cizích práv, a to podmíněným trestem. Po dovolání nejvyššího státního zástupce bude soud znovu zkoumat, zda se lékař nedopustil znásilnění. Vyplývá to z obžaloby. Muži hrozí až desetileté vězení.

Článek

Obžaloba tvrdí, že lékař páchal trestnou činnost od října 2013 do července 2015, a to v motolském centru pro epilepsii. Některé pacientky, které přišly na neurologickou kontrolu, zval do svého lékařského pokoje. Třem tam provedl gynekologické vyšetření pohmatem v pochvě. Dvěma tvrdil, že tak zjišťuje, jestli nemají cysty. Třetí řekl, že zkoumá, zda nemá srůsty po laparoskopickém odstranění vejcovodu.

Čtvrté ženě podle obžaloby nařídil, aby se svlékla donaha a dráždil ji vibrátorem. Vysvětlil jí, že tak zjišťuje, jestli léky, které bere, nemají vliv na její sexualitu.

„K tomuto lékařskému vyšetření neměl z neurologického hlediska důvod a neměl příslušné oprávnění k provádění takovýchto prohlídek,“ zdůraznila obžaloba o všech čtyřech případech.

O případu původně rozhodoval Obvodní soud pro Prahu 5, který lékaři uložil za poškození cizích práv desetiměsíční podmínku. Tento verdikt potvrdil i pražský městský soud, když zamítl odvolání státního zástupce, obžalovaného i poškozených žen.

Do věci se ale vložil dovoláním nejvyšší státní zástupce. Nejvyšší soud následně případ vrátil obvodnímu soudu s právním názorem, že skutky je zapotřebí kvalifikovat jako sexuální nátlak. Případ si však nakonec přebral pražský městský soud, který věc bude řešit jako znásilnění. Z dosavadního dokazování vyplývá, že pacientky trpí posttraumatickou stresovou poruchou.

Předsedkyně soudního senátu Monika Křikavová naplánovala začátek hlavního líčení na 26. března. Zatím není zřejmé, zda v souladu s doporučením předsedy soudu nepřeloží termín až na květen či na později kvůli riziku nákazy koronavirem.

Původní projednání případu u soudu sledoval server Novinky.cz. Podle něj lékař vyšetření nepopíral. Hájil se tím, že byla součástí komplexního přístupu k nemocným a že jeho motivací bylo poskytovat co nejlepší péči. Připustil, že udělal chybu, když o těchto vyšetřeních nesepsal zprávu, prováděl je u sebe v pracovně a nepoužíval při nich pomůcky jako například rukavice. Odvolací soud tehdy konstatoval, že se lékař dostal za hranu oborové etiky.

Reklama

Doporučované