Hlavní obsah

Nevidíme na barvy a stříhání kvůli štítům může zdražit, říká kadeřník

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Plexisklo se nechová jako brýle, kadeřníci si stěžují, že hůře vnímají barvy a těžší je i střih. (Ilustrační snímek)

Reklama

Nejde jen o problém během fénování, říká pražský kadeřník Robert Starý, který vyzval vládu, aby se zamyslela nad povinností dvojité ochrany. Jeho kolegům se spouští krev z nosu.

Článek

Den před otevřením salonů, ještě v neděli, sepsal pražský kadeřník Robert Starý výzvu, aby vláda přehodnotila nařízení, že musí mít holiči a kadeřnice dvojitou ochranu - tedy kromě roušky i štít.

Podle něj bylo hned, jakmile si zdvojenou ochranu vyzkoušeli, jasné, že to práci výrazně zkomplikuje. Nejde přitom jen o nekomfort, ale reálné potíže při střihu, barvení - zejména melírování a stejně tak i při foukání. Štít se totiž podle kadeřníka nechová jako brýle - zdvojuje vidění a zkresluje barvy.

V čem je tedy ten očividný problém, na který jste už v neděli začal upozorňovat?

Bavíme se o té dvojí ochranně. Většině, 95 procentům kadeřníků, nevadí nic jiného. Na roušky jsme si všichni, nejen kadeřníci, zvykli. Ale dvojí ochrana, kdy musí mít kadeřník nasazený ještě štít, přes něj není slyšet, ale ani dostatečně dobře vidět. Při fénování se mlží, to horko vám jde zpátky a vzniká tam spousta dalších problémů. Lidé, co nosí čočky, tak je pálí. Kadeřníci, kteří trpí na nízký tlak, tak se jim spouští krev z nosu. Nejde jen o horký vzduch při fénování.

Pojďme to postupně probrat. Kadeřníci, kteří mají brýle, si stěžují, že se jim rychle mlží. Je to skutečně takový problém?

Myslím si, že je to velmi akutní, protože sám mám na salonu dvě kadeřnice s brýlemi, které nemůžou nosit čočky, a řekl bych, že to mají do dvou minut zamlžené, a to ani nefoukají.

Kadeřníci také zmiňují zhoršenou jistotu při práci. Ztrácí se při stříhání s krytem jistota pohybu s nůžkami?

To každopádně. To plexisklo není dostatečně průhledné, nefunguje jako brýle, máte tam zdvojenost.

Barvy jsou přes plexisklo absolutně nereálné

Reálně to znamená, že se hůře dělá komplikovanější střih?

Pokud má být dodrženo, že je štít přes celý obličej, tak je manipulace ztížená. Precizní střih, který má být na milimetr, takové ty vidalsassoonovské, se dělají skutečně těžko, protože v momentě, kdy máte kroutit krkem, pootočit hlavu, tak to nelze nijak komfortně udělat.

Je dvojitá ochrana problém i při barvení?

Problém je v tom, že nevidíte reálně barvy. Nastává to už u konzultace barvy, protože štít vám dělá barvu absolutně nereálnou, máte ji zkreslenou. A samozřejmě i při nanášení to je problém, i když ne takový jako u stříhání. Ale například u melírů je to stejně ztížené jako u stříhání.

Pro zákazníka to znamená, že kadeřník, který má dvojí ochranu, neudělá tak precizní střih, tak precizní melíry?

Může je udělat precizně, ale neudělá je za tu dobu, kterou by je udělal v běžném provozu, a je z toho mnohem unavenější.

Je to problém u blond vlasů, které bývají jemnější a světlejší?

Štít zkresluje a barvy nejsou vidět reálně. U blonďatějších vlasů, které jsou světlejší, tak mohou, zejména pokud jsou řidší, splynout s pokožkou. Ale nemluvil bych jen o blond vlasech.

Jak často dochází k tomu spouštění krve z nosu, které jste zmiňoval?

Nechci říct, že se to děje jen okrajově. Ale vím o dvanácti, kterým se krev spustila. Ze zhruba 700 kadeřníků, kteří s výzvou souhlasí.

Kdy se to děje? Při fénování?

Je to z kombinace roušky a štítu. Kdy vám neproudí vzduch. Neznamená to, že se to stane jen při fénování.

Popisoval jste i to, že z toho kadeřnice omdlela. Toho jste byl svědkem?

To je zrovna případ mojí kadeřnice, která nám omdlela hned první den v pondělí.

Zatím nezdraží, dlouhodobě to ale není udržitelné

Reálně - jde s dvojitou ochranou stříhat a pracovat?

Celý den to rozhodně vydržet nejde.

Co tedy navrhujete? Opustit štít a pracovat jen rouškách?

Pracovat v rouškách nebo jestli někomu vyhovuje štít, tak ať si nechá ten, pokud to je z pohledu epidemiologů dostatečná ochrana. Nám spíš jde o tu dvojí ochranu, že máme ztížený přísun vzduchu.

Promítají se náklady do ceny kadeřníků?

Většina nezdražuje, protože všichni jsme v tom zajedno, že teď nikdo nemá příjmy jako před pandemií. Nicméně ty náklady vzrostly markantně nahoru, ať jde o dezinfekci, nebo roušky, které se musí několikrát za den vyměnit.

To ovšem znamená, že kadeřníci budou muset v čase zdražit?

Pokud to bude trvat delší dobu, tak se asi bude muset zdražit.

Dostal jste od vlády nějakou reakci ohledně toho, jak dlouho bude dvojí ochranu třeba dodržovat?

Zatím mi na to nebyl nikdo schopný přesně odpovědět. Jak pan Babiš, tak pan Havlíček mi řekli, že to závisí na tom, co řeknou epidemiologové.

Takže zatím nemáte ani nástin řešení?

Zatím vůbec žádný.

Reklama

Doporučované