Hlavní obsah

„Nevím, zda vím, co je to zázrak.“ Ale jeden malý se před 30 lety odehrál

V dubnu 1990, na pozvání prezidenta Václava Havla, který je rovněž autorem výroku v titulku této drobné fotogalerie, přicestoval vůbec poprvé od příchodu křesťanství do našich zemí do Československa papež. Jan Pavel II.

Reklama

Článek

„Nevím, zda vím, co je to zázrak. Přesto se odvažuji říct, že jsem v tomto okamžiku účastníkem zázraku: Člověk, který byl ještě před šesti měsíci zatýkán jako nepřítel svého státu, vítá dnes jako jeho prezident prvního papeže v dějinách katolické církve, který stanul na půdě, kde tento stát leží.“

To jsou slova, jimiž 21. dubna 1990 vítal v Praze prezident Československa Václav Havel hlavu katolické církve, Poláka Jana Pavla II. Který při historické návštěvě neskrýval stejné pohnutí.

„Drazí bratři a sestry. Když mohu nyní stanout na tomto velkém prostranství před tváří vaší Zlaté Prahy, dovolte, abych opakoval slova zmrtvýchvstalého Pána: pokoj vám. Ještě před rokem a méně než rokem, bylo nemyslitelné, aby sem mohl přijít papež a zároveň Slovan a syn bratrského národa. Zdálo se to nemyslitelné, dveře byly zavřeny,“ oslovil Čechoslováky z Letenské pláni.

Událost, kterou připomínáme v drobné fotogalerii níže, to byla v každém ohledu nesmírně symbolická a převratná: země se chystala na první svobodné volby, zástupci církve - ti neschválení komunisty - sotva vyšli z ilegality, kostely byly v dezolátním stavu, ovšem ke katolické církvi se tehdy, krátce po pádu totality, hlásilo 10,5 milionu obyvatel z necelých 16 milionů.

+5

Reklama

Doporučované