Hlavní obsah

Nevíme, co Bečvu otrávilo, možná to nebyly kyanidy, zaznělo od poslanců

Foto: ČTK

Ani 11 měsíců po havárii veřejnost nezná viníka otravy řeky Bečvy.

Reklama

Ve Zlíně se sešla sněmovní komise, která se zabývá ekologickou katastrofou v řece Bečvě. Vyslechla šest odborníků a aktérů havárie. Loni v září po úniků jedů do vody uhynuly desítky tun ryb.

Článek

Šest hostů odborníků, včetně toxikologa Masarykovy univerzity Ivana Holoubka či šéfky krajské hygienické stanice Evy Sedláčkové, v pondělí vyslechli poslanci ve Zlíně. Vyšetřovací sněmovní komise se zabývá loňskou ekologickou havárií v Bečvě, má za úkol předložit zprávu s návrhy na úpravy zákonů.

Poslanci řekli, že přetrvává mnoho nejasností a pochybností ohledně katastrofy, která otrávila čtyřicet kilometrů toku. Dokonce není jasné, jestli ryby skutečně uhynuly po otravě kyanidy. „Tato teorie byla dnes některými odborníky mírně zpochybněna, protože došlo k poleptání ryb, což kyanidy nedělají,“ uvedl poslanec Jaroslav Holík (SPD).

Podle Petra Gazdíka (STAN) tak zdaleka vše nemusí být tak, jak státní úřady prezentují. „Doposud nevíme, co řeku otrávilo. Naše komise si musí vyžádat rozbory, které by něco mohly říci a které jsou z našeho pohledu neodůvodněně před veřejností utajované,“ uvedl.

O tom, že řeku otrávily kyanidy, loni v září informovala Česká inspekce životního prostředí až s čtyřdenním odstupem od havárie.

Poslanci také řekli, že zasahující složky sice jednaly, jak nejlépe uměly, ale chyběla jim lepší koordinace. Prý postrádaly „mustr“, který mají pro zvládání povodní.

Členové vyšetřovací komise mluvili o fatálním selhání státních úřadů při vyšetřování okolností havárie. Podle nich bude třeba změnit zákony. „Není to jen otázka Bečvy, ale stát nemá zmapované, které výpustě vedou do jednotlivých řek. V případě havárie tak nelze efektivně reagovat a jít cíleně za konkrétními výpustěmi v daném úseku. Toto je třeba v zákonech zpřesnit a změnit,“ uvedla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Předseda lidovců Marián Jurečka řekl, že s jedenáctiměsíčním odstupem bude velmi složité najít pachatele. „Pokud není možné přesně identifikovat, kde jsou lokality výpustí, není ideální koordinace a nejsou rychle vyhodnocovány vzorky, pak je extrémně obtížné najít viníka,“ sdělil.

Předsedkyně vyšetřovací komise Marie Pěnčíková (KSČM) uvedla, že s kolegy příští týden vyslechnou dalších osm lidí, kteří vystoupí z pozice přímých svědků havárie. „Od nich budou informace asi ještě zásadnější,“ řekla. Poslanci přizvali i policisty, čekají až budou zbaveni mlčenlivosti.

Podle Pěnčíkové je do budoucna potřeba upravit postupy, aby bylo řešení podobné havárie rychlejší, striktnější a pružnější. „Vyhodnocování vzorků v řádu dnů a týdnů je prostě dlouhá doba,“ uvedla.

Komisi při tvorbě závěrečné zprávy tlačí čas kvůli říjnovým sněmovním volbám. Současní legislativci už změny zákonů neprojednají, návrhy úprav tak zůstanou jejich nástupcům.

Opozice iniciovala vznik komise zejména kvůli vleklému vyšetřování a nejasnostem s ním spojeným. Vyšetřovatel koncem června obvinil jednoho člověka a jednu firmu z oblasti Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku. Z vyjádření ředitele společnosti Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm Oldřicha Havelky pro Českou televizi následně vyplynulo, že obviněnou je právě tato firma. Firma avizovala, že podá proti trestnímu stíhání stížnost.

Ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Reklama

Související témata:

Doporučované