Hlavní obsah

Nechám si Koudelku i po volbách? Proč bych to měl říkat, kličkuje Babiš

Foto: SZ Michal Šula

Michal Koudelka.

Reklama

aktualizováno •

Michal Koudelka bude dočasně pověřen zastupováním na pozici ředitele BIS. O trvalém mandátu by měla rozhodnout až příští vláda vzešlá z podzimních voleb.

Článek

Premiér Andrej Babiš se rozhodl pověřit Michala Koudelku zastupováním na pozici ředitele BIS. Pověřen bude od 16. srpna, den předtím Koudelkovi uplyne řádný mandát.

Babiš již dříve řekl, že chce, aby o novém řediteli rozhodla až vláda vzešlá z příštích voleb. Právě do té doby má trvat Koudelkův „záskok“.

Část opozice žádá, aby vláda ještě před volbami znovu jmenovala Koudelku na další funkční období. Chtěla kvůli tomu tento pátek svolat mimořádnou schůzi, ta se ale nakonec po rozhodnutí o „dočasné“ instalaci Koudelky konat nebude.

Naopak kritické jsou ke Koudelkovu pokračování SPD a KSČM, za konec šéfa BIS se také dlouhodobě zasazuje prezident Miloš Zeman. Právě obavami ze Zemanovy reakce si část opozice vysvětluje Babišovo váhání ohledně dalšího jmenování Koudelky. Upozorňují na to, že premiér bude po volbách od Zemana chtít pověření k sestavení vlády a nechce si ho kvůli BIS znepřátelit.

„Tohle je nejlepší řešení, nikdo nám nemůže nic vyčítat, je to legitimní. Je to fér a je to spravedlivé. Občané si uvědomují, že oni rozhodnou, kdo bude ve vládě, a vláda rozhodne, kdo povede BIS,“ prohlásil Babiš.

Ježišmarja, nebojím se

Zároveň se ale po jednání vlády zdráhal říct, co udělá v případě, že to bude právě on, kdo povede příští vládu. Tedy jestli Koudelku, profesionála oceňovaného i zahraničními tajnými službami, navrhne znovu na ředitelský post.

„Proč bych to říkal?“ odmítl Babiš odpovědět na dotaz Seznam Zpráv. Popřel, že s Koudelkovým trvalým jmenováním otálí z obavy z prezidentovy reakce. „Ježišmarja, nebojím se nikoho,“ prohlásil Babiš.

A zatímco doposud Koudelku vždy oceňoval, stál za ním a chtěl pro něj povýšení na generála, tentokrát už premiér odmítl o kvalitách ředitele kontrarozvědky mluvit. „Ano, mám názor na pana Koudelku, který nepotřebuju sdělovat,“ dodal premiér.

Prezident Koudelku ostřeluje dlouhodobě, při každé příležitosti zpochybňuje práci BIS. Naposledy při odhalení ruských agentů, kteří vyhodili do povětří sklad munice ve Vrběticích a zabili dva lidi. Navzdory závěrům vyšetřování Zeman jinými slovy prohlásil, že jejich vina není jistá.

Podle Babiše bude Koudelka vést kontrarozvědku do té doby, než přijde nová vláda s důvěrou od Poslanecké sněmovny. Spojení „s důvěrou“ je důležité. Znamená to, že nový, stálý šéf BIS určitě nebude znám hned po říjnových volbách.

Dlouhé provizorium

Sestavování vlády většinou trvá několik měsíců. A pak ji musí podpořit ve Sněmovně většina poslanců. Když důvěru nezíská, následuje další pokus o vytvoření vlády. Nad oběma prvními pokusy o sestavení vlády drží ruku prezident – pokud bude chtít, může poprvé i podruhé pověřit Babiše. Tak to už ostatně udělal po volbách v roce 2017.

„Tohle provizorium s dočasným ředitelem BIS tak může trvat dost dlouho,“ řekl poslanec Marek Benda (ODS), člen sněmovní komise pro kontrolu BIS.

Další opoziční poslanci pak upozorňují, že Babišovo váhání ohledně Koudelky je trapné z pohledu zahraničních tajných služeb, s nimiž BIS úspěšně spolupracuje.

Kontrarozvědka dostala před dvěma lety od americké tajné služby CIA nejvyšší ocenění za zahraniční spolupráci.

Reklama

Doporučované