Hlavní obsah

„Nevyzpytatelná Whakaari“. Dalo se neštěstí na White Island předejít?

Foto: Profimedia.cz

Z kráteru po výbuchu stoupal dým do výšky několika kilometrů.

Reklama

Dalo se pondělní tragédii po výbuchu sopky na ostrově White Island nějak předejít? Na tuto otázku se snaží odpovědět novozélandské úřady i vulkanologové.

Článek

Šest mrtvých, nejméně osm pohřešovaných a desítky popálených lidí ležících v nemocnici. Taková je tragická bilance pondělní erupce sopky Whakaari na novozélandském ostrově White Island.

Skupinu turistů u kráteru zastihl výbuch, někteří stihli z ostrova odplout, jiní zůstali uvězněni v ohni a popelu. Po úterním pátrání záchranářů je už podle policie téměř jisté, že všichni pohřešovaní lidé jsou po smrti.

Oběti kromě Nového Zélandu pochází z Austrálie, Velké Británie, Číny, Malajsie nebo ze Spojených států.

Incident rozvířil debaty o tom, zda se mohlo tragédii předejít. Podle expertů byla erupce otázkou času a turistické exkurze na White Island znamenaly hazard s lidskými životy. „White Island čekal na katastrofu už roky,“ řekl podle CNN vulkanolog Raymond Cas z australské Univerzity Monash. Cas dodal, že „vždy cítil“, že pouštět denně skupiny turistů na toto místo je nebezpečné.

Podle vulkanologa z univerzity v Aucklandu, který leží nedalo místa neštěstí, případ ukázál jednu zásadní věc – monitorovací systémy nejsou dost spolehlivé na to, aby zajistily podobné turistické atrakce bez rizika. „Dokud se naše monitorovací systémy nezlepší, zřejmě bychom měli přehodnotit, zda mají podobné akce poblíž kráterů pokračovat,“ řekl vulkanolog Shane Cronin.

+10

Po stopách varovných signálů

„Jsou určité otázky, které musí být zodpovězeny a také budou, a to příslušnými úřady,“ sdělila k vyšetřování premiérka Jacinda Ardernová.

Whakaari patří mezi činné a nevyzpytatelné sopky. Ačkoli vulkanologové její činnost dlouhodobě sledují, když sopka vybuchla v roce 2016, její aktivita měla být na stupni nula. „Je to nepředvídatelná, živá sopka,“ míní Ardernová.

V listopadu zvýšila agentura GeoNet, která v okolí Nového Zélandu zkoumá sopečnou činnost, aktivitu Whakaari na stupeň dva. Organizace jen vydává doporučení, samotné exkurze na ostrov nemůže zakázat, píše The Guardian. Firma, která organizuje výlety turistů, podle CNN nicméně považuje stupeň 2 za přípustný pro pokračování výletů. Mluvčí firmy White Island Tours připomněl, že stupeň dva znamená „nízký stupeň vulkanické aktivity“.

Na začátku prosince GeoNet informoval o zvýšené sopečné činnosti, žádné riziko ale podle agentury nehrozilo. Z prasklin u kráterového jezírka v tu dobu nicméně začaly unikat plyn a pára.

Policie v úterý prohlásila, že smrt turistů vyšetřuje. Zatím je ale brzy na to, aby potvrdila, že zahájí i trestní stíhání.

Helmu a masku s sebou, ale nebojte se

Nedávní návštěvníci ostrova si vůbec neuvědomovali, jaké nebezpečí jim hrozí. Kanadská turistka Rania Morosanová navštívila White Island v listopadu, krátce poté, co se vyrojily zprávy o zvýšené sopečné činnosti Whakaari.

Morosanová a její skupina turistů podle všeho věděla, že je sopka v aktivním stadiu. Průvodci jim rozdali helmy a roušky, které si měli nasadit poblíž kráteru.

„Neměli jsme ale žádný konkrétní krizový plán v případě erupce,“ popsala pro The Guardian Morosanová. „Trochu mi to připomínalo bezpečnostní instruktáž v letadle. Jistě, víte, kde jsou záchranné vesty, víte, kde jsou únikové východy, ale stejně tak víte, že je velice nepravděpodobné, že se něco stane.“

Společnost White Island Tours ujišťovala o bezpečnosti výletů na svém webu. „White Island Tours se řídí komplexním krizovým plánem.“

Průvodci v roli záchranářů

Společnost má v případě erupce k dispozici tři záchranné lodě. Obětavost průvodců popsal na Twitteru turista Michael Schade, který navštívil White Island jen pár minut před erupcí a v době výbuchu odplouval pryč.

Podle něj se průvodci chopili rolí záchranářů a vrátili se pro některé lidi na pobřeží. Ostrov přitom pokryla vrstva dusivého popela a hrozilo nebezpečí dalšího výbuchu.

Reklama

Doporučované