Hlavní obsah

New York se děsí oranžového gauče a britská královna si vychutnala americké turisty

Úterý 3. září 2019: Den očima redaktora Seznamu Petra Švihela.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Přehled zajímavostí, které hýbou světem i Českem, zaznamenal v úterý 3. září reportér Petr Švihel.

Článek

Statistici vydali nová data o našich výplatách

Průměrná hrubá mzda se poprvé přehoupla přes 34 tisíc korun. Na začátku roku to bylo 32 456 korun. Jenomže jde o statistickou hru. Ve skutečnosti na tyto peníze nedosáhnou dvě třetiny zaměstnanců.

Nad čím nepřemýšlí správkyně Hongkongu

Carrie Lamová, administrativně nejvýše postavená persona v rozhádané asijské metropoli, má další problém. Uniklou nahrávku. Na té žena – s hlasem Lamové – řeší s centrální čínskou vládou otázku své možné rezignace. Lamová popřela, že by někdy byť i jen přemýšlela o rezignaci. Přihlásila se tak k postoji, který nejlépe shrnul český premiér Andrej Babiš, když pronesl: „Nikdy, nikdy neodstoupí, nech si to všichni zapamatují“.

V New Yorku se děsí gauče ze seriálu Přátelé

Kultovní seriál Přátelé oslaví 22. září čtvrtstoletí od odvysílání prvního dílu. Tehdy poprvé se šestice přátel usadila do gauče v kavárně Central Perk a začala řešit své životy.

Na výročí už má New York v plánu zpřístupnit novou atrakci. Před dům, který se v seriálu objevil jako ten, kde Přátelé bydleli, bude umístěn ikonický oranžový gauč, u něhož se postavy scházely. Jenomže místní jsou proti. Nelíbí se jim, že se nikdo neptal na jejich názor. A jsou už unaveni tím, jak si činžák a blízké okolí neustále někdo fotí.

Pražské služby okouzlily internet

Instagramový účet Pražských služeb se rozhodl ukázat muže v oranžových vestách, kteří čistí ulice, tak trochu jinak, než jsou Pražané zvyklí. Ono totiž čištění ulic může být velkolepá show a takové sundavání náledí z chodníků se může proměnit v zamyšlenou procházku od nahrávacího studia. Záleží na fantazii. Pozor jen na ten genderový stereotyp. Ženy se na fotografiích převážně nechávají smáčet kropícím vozem.

Britská královna zase ukázala, že má pořádný smysl pro humor

Když britskou panovnici na procházce na venkově potkali američtí turisté, nejdříve ji nerozpoznali. Pokládali ji za místní ženu v šátku a tradičním oblečení. Zeptali se jí proto, jestli někdy zahlédla královnu. Alžběta II. jim pohotově odpověděla, že ona ne, ale její ochranka ano.

Reklama

Související témata:

Doporučované