Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku v březnu klesla o desetinu bodu na 4,2 procenta

Foto: vláda.cz

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Reklama

Nezaměstnanost v březnu klesla na 4,2 procenta, v únoru byla na 4,3 procenta. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová o tom informovala na svém Twitteru.

Článek

Nezaměstnanost v Česku v březnu klesla na 4,2 procenta, je to druhý nejlepší výsledek v rámci Evropské unie, uvedla na Twitteru ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). V únoru byla míra nezaměstnanosti 4,3 procenta. V březnu bylo podle ministryně v evidenci Úřadu práce 306 616 uchazečů.

„Za takhle dobrý výsledek může mix Antiviru a aktivní politiky zaměstnanosti,“ napsala Maláčová. Ministerstvo v úterý zveřejnilo, že příspěvky na mzdy z programu Antivirus získalo za první rok od jeho spuštění 71 700 firem, na které dopadla nařízená omezení kvůli koronaviru. Rozdělily si 36,9 miliardy korun. Celý výdělek či jeho část dostal od státu přes milion zaměstnanců.

Také podle analytiků program Antivirus může za to, že Česko během pandemie nezaznamenalo výrazný růst nezaměstnanosti „Jeho další fungování však již není přínosné, protože brání přechodu zaměstnanců do nových pracovních pozic, které s oživením ekonomiky vznikají,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Analytici pokles nezaměstnanosti očekávali, za vývojem je podle nich obnovení sezonních prací. „V průběhu března se tradičně podíl nezaměstnaných osob mírně snižuje kvůli znovuobnovení prací, které musely v zimních měsících ustat. Průběžná data naznačují obdobný trend i letos, jen v mírnější podobě,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

I přesto dochází na trhu práce ke změnám. „Lidé opouští nejvíce zasažená odvětví v ekonomice a nachází si nové uplatnění. To je možné díky vysokému počtu volných pracovních míst a náběhu sezonních prací,“ popisuje Křeček a dodává, že Antivirus svou úlohu již splnil a nebude ho potřeba prodlužovat. „Už nyní bychom měli pracovní trh adaptovat na transformativní změny, které pandemie koronaviru přinesla,“ říká.

Podle ekonomů však bude nezaměstnanost dále růst. „Celkově do dalších měsíců očekávám postupný nárůst nezaměstnanosti, vládní opatření na podporu zaměstnanosti by ale měla i nadále sloužit coby tlumič bránící výraznější eskalaci růstu nezaměstnanosti v české ekonomice. Přesto si ale myslím, že na přelomu jara a léta může míra nezaměstnanosti přechodně překonat úroveň pěti procent,“ uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. Ve druhé polovině roku by ale podle něj měl nastat pokles nezaměstnanosti. Podmínkou je však oživení růstu české ekonomiky a úspěšná vakcinace obyvatel.

„Jakkoliv se to při nadále trvajících ekonomických uzavírkách může zdát podivné, aktuální mírný pokles registrované míry nezaměstnanosti není velkým překvapením. Zatímco s oteplováním počasí nabíhají sezonní práce, na vládních podpůrných programech se nic nemění a důvody k propouštění tedy nijak dramaticky nepřibývají,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Vít Hradil. Přesto je podle něj patrné, že březnový pokles nezaměstnanosti byl menší, než je obvyklé.

Pokračující vládní programy budou podle Hradila i nadále udržovat velkou část aktuálně neaktivních pracovních pozic, zatímco v jiných odvětvích bude růst poptávka po pracovní síle. „Pokud by během jara došlo k zastavení či utlumení vládních programů, nezaměstnanost by podle nás vyrostla přes pět procent. V předvolebním období je to ovšem spíše nepravděpodobné,“ dodal.

Ekonomka investiční skupiny LOGeco Jana Mücková upozornila, že většina volných míst je pro méně kvalifikované pracovníky. „Stále přetrvává disproporce v rámci oborů, která kopíruje obory nejvíce zasažené pandemií – gastro, cestování, kultura. Dá se předpokládat, že se nezaměstnanost bude letos postupně zvyšovat, tak jak budou končit jednotlivé programy podpory ze strany vlády,“ uvedla.

Generální ředitel české pobočky personálně poradenské společnosti Randstad Jacek Kowalak upozornil, že vlivem skokového zrychlení ve využití technologií nastává velmi rychle polarizace trhu práce na profese, které jsou a budou nedostatkové a na ty, které postupně mizí. „Ukazatel míry nezaměstnanosti tak přestává být tím hlavním, co trh práce charakterizuje, minimálně pro zaměstnavatele a pro strategické uvažování o vývoji ekonomiky,“ uvedl.

„Nezaměstnanost zůstává nízko, měla by i ve zbytku roku,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Zároveň upozornil, že opakované zveřejňování takto zásadního údaje polooficiálně na twitterovém účtu ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSDD) nesvědčí o nejvyšší možné míře profesionality resortu. Ministryně zveřejnila údaj o nezaměstnanosti v předstihu, před oficiálním oznámením Úřadu práce. Ten navíc zveřejnil opakovaně data dříve, než bylo původně plánováno.

Reklama

Doporučované