Hlavní obsah

Nezletilí a obchod se sexem. Pornhub stáhl videa neověřených uživatelů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Server Pornhub výrazně zredukoval svůj obsah poté, co vyšetřování odhalilo nezletilé subjekty a obchodování se sexem u velkého počtu zveřejněných videí. Ta nahráli neověření uživatelé platformy.

Článek

V pondělí populární web pro dospělé přišel o miliony videí od neověřených profilů; z více než 13 milionů se po čistce stalo necelých pět. Krok je součástí nové politiky Pornhubu, ke které se server uchýlil poté, co v jeho „prostorách“ list The New York Times odhalil nevhodné a nelegální záznamy, a to včetně těch, které zachycují nezletilé.

Podle agentury Reuters stránka nejdříve zakázala uživatelům stahování videí a možnost publikovat nový materiál zůstala pouze určitým partnerským účtům. Kvůli zveřejněným obviněním už s platformou přerušila vztahy společnost MasterCard i Visa, i když ta spolupráci zatím jen pozastavila.

„Znamená to, že každá část obsahu na Pornhubu pochází od ověřených uživatelů, což je požadavek, který platformy jako Facebook, Instagram, TikTok, YouTube, Snapchat a Twitter musí teprve zavést,“ uvedla společnost s oznámením změn. „V Pornhubu je bezpečnost naší komunity nejvyšší prioritou.“

Společnost zároveň zmínila, že jde o cílený útok na ni kvůli faktu, že jde o platformu pro dospělé. Zároveň prý má být terčem hnutí TraffickingHub či amerického Národního centra pro sexuální vykořisťování, které se snaží o zrušení pornografie a ukončení komerční sexuální práce.

„Pornhub by si měl uvědomit, že smazáním důkazů o zločinu se ho nezbaví. Nyní je čas na spravedlnost,“ píše prostřednictvím svého twitterového účtu zakladatelka hnutí TraffickingHub Laila Mickelwaitová. „Když byl Harvey Weinstein odhalen ohledně znásilnění žen, nemohl říct ‚slibuji, že už to neudělám‘, zahodit důkazy a vyhnout se vězení. Ani Pornhub by neměl.“

Odstranění takového množství videí může představovat významnou hrozbu pro pracovníky v sexuálním průmyslu, podotýká britský list The Guardian. Pro mnohé z nich, zejména kvůli pandemii koronaviru, je prodej na Pornhubu hlavním zdrojem příjmů. To zdůraznila i sama společnost poté, co proti ní firma MasterCard podnikla první kroky ohledně zpracovávání plateb.

Přidávání vlastních videí bylo možné od samotného spuštění platformy v roce 2007. Pokud tak člověk chce činit i nadále, musí být jeho účet ověřen. Toho dosáhne po předložení fotografie s „kusem“ papíru, jenž ponese jeho uživatelské jméno, které si pro web zvolil. S následným ověřením přichází i možnost zpeněžení přidávaných videí.

Je Pornhub tím největším nebezpečím?

Za poslední tři roky Facebook nahlásil 84 milionů případů zneužívání dětí. Od roku 2017 do roku 2019, tedy během podobného časového rozpětí, evidovala nezávislá organizace Internet Watch Foundation (IWF) 118 takových zneužití na Pornhubu. Videa s daným obsahem však platforma rychle smazala.

„Každodenní weby, které vy i já můžeme používat jako sociální sítě nebo jiné komunikační nástroje, představují v případě materiálu o pohlavním zneužívání dětí větší problém než Pornhub,“ citovala v březnu agentura Reuters mluvčí IWF Emmu Hardyovou.

Reklama

Doporučované