Hlavní obsah

Nicnetušící žhář se činil přímo před kamerou, italská policie ukázala video

Bez komentáře: Italská policie mezitím zveřejnila video žháře, který založil úmyslně požár nedaleko města Montesarchia u Neapole.Video: AP

 

Reklama

Středomořskou oblast stále sužují rozsáhlé lesní požáry. Podle odborníků jsou letošní letní požáry nejrozsáhlejší od začátku sledování v roce 2003.

Článek

S mnoha lesními požáry bojují i hasiči na italském ostrově Sicílie. Nejvíce jich je v okolí Palerma, ale postiženo je také východní pobřeží Sicílie. Hašení ztěžuje stále extrémní vedro a sucho. Plameny sužují i jižní oblasti Kalábrie, kde úřady evidují dva mrtvé, uvedl The Guardian.

Tamní úřad civilní ochrany v pondělí varoval před dalšími požáry. Šéf civilní ochrany Fabrizio Curcio řekl, že to nejhorší už je možná za námi, ale varoval před stoupajícími teplotami a nabádal obyvatelstvo k opatrnosti. Podle meteorologů by teploty znovu mohly atakovat hranici 45 °C.

„Neúnavně pracujeme na likvidaci požárů, ale žádám občany o maximální spolupráci a opatrnost,“ řekl Curcio. „Vyvarujte se chovaní, které by mohlo způsobit požár. Případně okamžitě hlaste i ty nejmenší.“

Italská policie mezitím zveřejnila video žháře, který založil úmyslně požár nedaleko města Montesarchia u Neapole. Kamery byly umístěny do volné přírody, aby se zjistilo, co způsobuje vznik požárů, uvedla agentura AP. Nic netušící pachatel, tak byl natočen přímo při činu. Policie ho později zatkla a obvinila.

Až za 70 procent rozsáhlých požárů, které v posledních dnech sužují střední a jižní Itálii, mohou žháři nebo přinejmenším nedbalost. Řekl to podle agentury APA italský ministr životního prostředí Roberto Cingolani.

„Povětrnostní podmínky jsou pro tyto zločince nanejvýš příznivé. Sedmdesát procent požárů souvisí se žháři nebo přinejmenším s nedbalostí,“ řekl ministr v rozhovoru s televizní stanicí RAI1.

Lesy jsou v Itálii podle Cingolaniho často opuštěné a nikdo se o ně nestará.

„Půda je velmi suchá, rostliny jsou suché, vítr je horký a velmi silný. Žháři bohužel vědí velmi dobře, jak se požáry zakládají. Hlavní problém spočívá v tom, že člověk je nesmírně necivilizovaný. Kromě toho má zásadní význam péče o zelené plochy,“ dodal ministr.

„Na zelené plochy v Itálii všude útočí kriminálníci a žháři, kteří využívají vysokých teplot a sucha. Lesy jsou však také obětí špatné organizace systému předcházení lesním požárům,“ zdůraznilo sdružení ochránců životního prostředí Legambiente, které kritizuje nedostatečnost prostředků vyčleněných na boj s lesními požáry.

Podle Evropského systému informací o lesních požárech (EFFIS) v Itálii od začátku roku shořelo 102 933 hektarů porostu, což je plocha odpovídající 140 000 fotbalových hřišť. Oproti ročním průměrům z let 2008 až 2020 jde o čtyřnásobek.

Reklama

Doporučované