Hlavní obsah

Nigel Farage si zaslouží poklonu. Brexit si odpracoval a nelituje ničeho

Foto: Profimedia.cz

„Pobrexitová Británie musí vyřešit řadu neznámých. Levné pracovníky, obchodní vztahy, hranici s Irskem. Politický otřes přijde až později,“ říká Jiří Hošek v pořadu Stopáž.

Reklama

Slaví Británie svůj oficiální odchod z EU? „Nálada je velmi podobná jako 24. června 2016, kdy se Britové dozvěděli výsledek referenda. Leavers a zejména Nigel Farage ale nelitují ničeho,“ připomíná Jiří Hošek v pořadu Stopáž největšího architekta brexitu. „Farage to nevzdal, i když byl léta okopávaný, vysmívaný, pořád se držel své agendy. Nebyl líný, objížděl vesnice, diskutoval s občany. A když se korouhvička otočila, začal ještě víc přikládat.“

Článek

Británie nastartovala svůj oficiální odchod z Evropské unie. Rozdělenou a unavenou zemi ale čekají ještě náročná vyjednávání a nastavení vztahů se zbývající sedmadvacítkou.

„Je to bezprecedentní situace, nikdy se nestalo, že by jedna země EU opustila, navíc tak důležitá. Ale není tu prostor pro velkorysost, brexit se přestane řešit až ve chvíli, kdy bude jasné, kolik bude stát, jak přesně bude vypadat dohoda o volném obchodu s EU,“ říká Jiří Hošek v pořadu Stopáž.

Pobrexitová země musí ještě spoustu rozchodových témat dořešit. Třeba levnou pracovní sílu nebo kontroverzní hranici se Severním Irskem. „Až se ukáže, že brexit znamená ztráty stovek tisíců pracovních míst, tak si část Britů možná řekne, hele, to za to fakt nestálo, a pak může přijít politický otřes. Po předčasných prosincových volbách je ale pozice konzervativců velmi silná,“ dodává Hošek.

Co dnes dělají hlavní postavy brexitové kampaně včetně Nigela Farage? Jaké jsou šance dalšího referenda o skotské nezávislosti? A co se od pátku prakticky mění pro Brity i cizince v Británii? Pusťte si celý díl v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný pořad, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv a na závěr kulturní tipy, čím se můžete od nekonečného zpravodajství ve volném čase odreagovat. To vše v 25 minutách.

Vždy v pátek na Seznam Zprávách v sekci Audio. Budeme rádi za vaše postřehy, podněty a tipy, které nám můžete posílat na adresu audio@firma.seznam.cz.

Editor a mix zvuku: Robert Candra. Rešerše: Nikol Mudrová.

Reklama

Doporučované