Hlavní obsah

Nigerijský malíř maluje obrazy kávou. Zobrazuje v nich příběhy terorismu nebo chudoby

Nigerijský malíř kávou zachycuje silné životní příběhy.Video: Barbora Marková

 

Reklama

Kdo by nemiloval kávu. Nigerijský malíř ji zbožňuje natolik, že se rozhodl udělat z ní svou hlavní obživu - prostřednictvím obrazů přetváří kávu v jedinečná umělecká díla.

Článek

„Maluji silné životní příběhy, maluji o chudobě, Africe, terorismu, o dětech. Prostě všechno, co se děje v životě, možná právě díky tomu, jakým způsobem jsem vyrůstal já,“ říká malíř Ekene Ngige.

Malíř ke svým malbám nepoužívá klasické akrylové nebo olejové barvy, stačí mu směs kávy a vody. Poprvé štětec do lógru namočil před dvěma roky.

„Miluji kávu, jsem milenec kávy. Jednou jsem pil svoje latté, měli jsme zrovna krátkou schůzku. Já jsem tedy pil to latté a trochu mi ukáplo na můj skicák. Barva vypadala na papíře tak krásně, textura vypadala tak zajímavě. A právě v tu chvíli jsem si řekl, že by se díky tomu dalo namalovat hezké umělecké dílo,“ vysvětluje umělec.

I když Ekene nikdy neměl výstavu, umělecká díla mu i s cenou od šesti tisíc korun v ateliéru příliš dlouho nezůstávají. Po nastříkání speciálním lesklým lakem vydrží i sto let. Tedy déle než většina bolesti a smutných událostí, které obrazy zachycují.

Zajímá vás, jak obrazy vznikají? Podívejte se na reportáž v úvodu článku.

Celý pořad Slavní sledujte každý všední den od 19:30 na celoplošné Televizi Seznam. Praktický návod, jak televizi naladit, naleznete ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované