Hlavní obsah

Nikdo nezná počet a stav únikových her v ČR. Hasiči je musí najít a zkontrolovat

Detaily ohledně provozoven únikových her v České republice zjišťovala redaktorka Seznamu.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po páteční tragédii v Polsku vydalo Generální ředitelství hasičského záchranného sboru nařízení o celostátní kontrole provozovatelů únikových her. Hasiči ale nejdříve musí jednotlivé provozovny dohledat, jejich evidence totiž neexistuje.

Článek

Kolik je v České republice provozoven únikových her? To je otázka, kterou se momentálně zabývá Odbor požární prevence na úrovni měst i jejich obvodů. Generální ředitelství totiž nařídilo zkontrolovat některé provozovny, bezprostředně po tragédii v Polsku. V rámci únikové hry tam v pátek zemřelo pět dívek, kterým se při požáru nepodařilo dostat z místnosti. Evidence takových míst ale v České republice neexistuje.

Desítky nebo stovky?

Podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky je provozoven jen v hlavním městě v řádech desítek. Jde ale o hrubé odhady, jednotlivé městské obvody musí ve spolupráci se stavebními úřady konkrétní provozovny teprve najít, sečíst a následně případně zkontrolovat.

Seznam proto v úterý kontaktoval všechny pražské obvody Požární prevence. „Je to pravda. Dostali jsme takový pokyn a můžu potvrdit, že jde o přímou návaznost na tragédii v Polsku,“ uvedl zástupce jednoho z nich. Hasiče teď čeká mravenčí práce, protože provozovny únikových her dosud nikdo samostatně neevidoval.

Mohou v tuto chvíli spadat například do skupiny „zábavní parky“, kde najdeme i lanová centra, dětský koutek a další. Nelze však vyloučit, že spadají do jiné skupiny – záleží totiž na tom, jak provozovnu nazve její projektant.

Pražští hasiči provedli za loňský rok na tisíc kontrol takových míst, většinou na základě cizího podnětu. Neevidují ale, v kolika případech šlo o provozovny únikových her.

Únikové hry vs. únikové cesty

Úniková místnost je uzavřený prostor, ve kterém se skupina lidí snaží ve vymezeném čase řešit různé záhady, nástrahy a hlavolamy, aby tak nalezla klíč k východu. Tyto prostory bývají často tematicky upraveny. „Kontrolovat budeme vše, co se týká požární ochrany. Především se zaměříme na únikové cesty,“ uvedl Kavka.

Objekt únikové hry hasiči vždy kontrolují při kolaudaci. Poté už dodržování pravidel záleží jen na zodpovědnosti provozovatele, protože provozovny nikdo neeviduje, a tudíž pravidelně nekontroluje. „Každý provozovatel si ještě před otevřením prostoru musí nechat vypracovat bezpečnostní analýzu, která zohledňuje použité stavební materiály s ohledem na možnosti šíření případného požáru. Dále zhodnotí účinnost cest pro daný počet lidí,“ vysvětlil Kavka.

Mimořádné hasičské kontroly by měly proběhnout v prvním čtvrtletí. Hasiči musí prověřit především možnosti evakuace, funkčnosti požárně bezpečnostních zařízení a věcných prostředků požární ochrany a bezpečný provoz elektrických či jiných požárně nebezpečných zařízení. Prověří také, jestli prostory provozování her byly k tomuto účelu.

Reklama

Související témata:

Doporučované