Hlavní obsah

Nikdo se uplatit nenechal. Rychetský odmítl útok od ministryně Benešové

Foto: Martin Pekárek / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Reklama

aktualizováno •

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová naznačila, že nejsou ústavní soudci nestranní. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský se jich zastal.

Článek

Rozhodnutí, kterým ve středu Ústavní soud zrušil volební zákon, spustilo vlnu kritiky zejména od členů vlády. Do ústavních soudců se opřel premiér Andrej Babiš (ANO) a také jeho ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Nelíbil se jim nový nález Ústavního soudu, který má přinést změnu ve sčítání počtu hlasů při volbách. Na systému by už nemusely tolik tratit strany, které získají menší počet hlasů. Naopak vítěz voleb by mohl oproti současnosti při zisku stejného počtu hlasů mít menší počet poslanců. Přitom právě Babišovo hnutí zatím průzkumy pro podzimní volby favorizují.

Marie Benešová, kterou si Babiš do vlády přivedl, v rozhovoru pro Deník N naznačila, že nejsou ústavní soudci nestranní. V odpovědi na jednu z otázek dokonce nevyloučila, že mohli ústavní soudci v této souvislosti dostat nějakou nabídku.„Samozřejmě žádné důkazy nemám, ale takhle funguje život,“ uvedla.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský slova ministryně odmítl.

„Jsem přesvědčen, že žádný ze soudců Ústavního soudu se nenechal zkorumpovat, ať jde o jedenáct soudců, kteří pro nález hlasovali, anebo čtyři, kteří disentovali,“ uvedl Rychetský pro Seznam Zprávy.

Poslanci ze sněmovního ústavně právního výboru považuji výrok ministryně Benešové až na výjimky minimálně za nešťastný.

„Tyto spekulace vůči soudcům jsou vždy velká chyba. Bez jakýchkoli důkazů jen zpochybňují systém a nezávislost soudnictví,“ napsal předseda ústavně právního výboru Marek Benda (ODS).

Místopředseda tohoto výboru Jakub Michálek (Piráti) pak uvedl, že pokud ví ministryně o korupci, má ji ohlásit.

„Jinak svůj resort špiní nespravedlivě a zbytečně. Nikdo by neměl nespravedlivě a veřejně očerňovat lidi, když to není podložené, tím spíše by to neměla dělat ministryně spravedlnosti, jinak ji bude veřejnost brát jako drbnu,“ doplnil Michálek.

A ani další místopředseda ústavně právního výboru - poslanec ANO Tomáš Kohoutek - se slovy Benešové nesouhlasí. „Já bych se k nálezu Ústavního soudu takto veřejně nevyjádřil. Nemusí se mi líbit načasování takového rozhodnutí relativně krátce před volbami, nicméně je nutné jej respektovat,“ uvedl Kohoutek.

Také poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL), který je rovněž členem výboru, řekl, že ministryně Benešová musí své vyjádření průkazně doložit. „Nebo se omluvit a zvážit další kroky,“ napsal Výborný. „Toto zpochybňování nezávislosti Ústavního soudu je z mého pohledu nemístné,“ doplnil.

Ministryni spravedlnosti naopak nekritizoval komunista Stanislav Grospič, který je místopředsedou ústavně právního výboru. Uvedl jen, že nepovažuje výroky ministryně Babišovy vlády v této chvíli za podstatné.

Benešová ve čtvrtek odpoledne poslala médiím přes své tiskového oddělení vyjádření. Uvedla v něm, že ti ústavní soudci, kteří chtějí znovu získat svůj mandát, musí mít podporu senátorů.

„Svými slovy jsem jen chtěla vyjádřit fakt, že kdyby u ústavních soudců nedocházelo k opakování mandátu, podobné pochybnosti by vůbec nevznikaly,“ napsala Benešová.

„Nikdy jsem nepodezírala ústavní soudce, a ani neřekla, že by podléhali politickým či jiným tlakům. Věřím, že ve svém rozhodování jsou nezávislí,“ doplnila.

Reklama

Doporučované