Hlavní obsah

Roztržka mezi Tureckem a Nizozemskem eskaluje. Erdogan žádá mezinárodní sankce

Diplomatický spor Nizozemska s Tureckem o víkendu přerostl v divoké demonstrace.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

V Istanbulu byla z bezpečnostních důvodů uzavřena nizozemská ambasáda i konzulát. V obou zemích proběhly masové protesty.

Článek

Další dějství mezinárodního sporu, který se o víkendu rozhořel mezi Nizozemskem a Tureckem, se odehrála v noci na neděli.

Nejprve nizozemské úřady označily tureckou ministryni pro záležitosti rodiny Fatmu Betül Sayan Kayaovou za „nežádoucí osobu" a zadržely ji přímo před budovou tureckého konzulátu v Rotterdamu. Kayaová do Nizozemska přicestovala v pátek autem z Německa, aby promluvila na shromáždění místních Turků. Podle tamních médií chtěla ministryně mluvit se svými krajany o chystaném referendu, které má rozšířit pravomoci tureckého prezidenta. Nizozemské úřady její žádost zamítly. S policejním doprovodem byla poté autem eskortována zpět na německou hranici.

„Celý svět musí zasáhnout proti takovým fašistickým praktikám. Takové jednání vůči ženě nelze tolerovat!” napsala Kayaová na Twitter. Turecko-nizozemský spor odstartovala situace, kdy rotterdamské úřady zakázaly přistát letadlu tureckého ministra zahraničí Mevlüta Çavuşoglua, který chtěl rovněž promlouvat na tureckém shromáždění.

V Istanbulu byla v reakci na neshody uzavřena nizozemská ambasáda i konzulát, podle agentury Reuters z bezpečnostních důvodů. Před budovami se totiž shromáždily davy Turků, kteří s nevpuštěním obou ministrů do Nizozemska nesouhlasili. „Nechceme, aby se nizozemský velvyslanec, který momentálně opouští Turecko, na svůj post v blízké době vracel,” uvedl ministr Çavuşoglu. Demonstranti v Istanbulu strhli z nizozemského konzulátu nizozemskou vlajku a nakrátko ji nahradili tureckou.

Dříve jsme o turecko-nizozemském sporu psali:

Policie rozehnala tisícovku tureckých demonstrantů

Nizozemská policie v sobotu vyjela do ulic na koních. Večer pak použila vodní děla, aby rozehnala shromáždění více než tisícovky tureckých demonstrantů, kteří se shromáždili před budovou tureckého konzulátu v Rotterdamu.

Místní Turci protestovali proti rozhodnutí nizozemské vlády, která do země nejprve odmítla vpustit ministra zahraničí a později zadržela i ministryni pro rodinné záležitosti. Demonstrující údajně útočili na policejní vozy lahvemi a kameny.

Nizozemsko za to zaplatí, řekl turecký prezident Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že za "nestoudné zacházení" s tureckou ministryní Nizozemci zaplatí. Vyzval rovněž mezinárodní organizace, aby na Nizozemsko uvalily sankce.

"Určitě za to zaplatí a také dostanou lekci z diplomacie. Naučíme je mezinárodní diplomacii," prohlásil Erdogan na adresu Nizozemců v projevu předneseném v neděli v Istanbulu. Turecký prezident při této příležitosti opět postup nizozemských úřadů přirovnal k "nacismu a fašismu".

Nizozemský premiér Mark Rutte označil Erdoganovy výroky za nepřijatelné a dodal, že Turecko by se mělo za přirovnání Nizozemců k nacistům omluvit. Upozornil, že pokud Turecko nezmění svůj postoj, bude muset Nizozemsko uvažovat o patřičné reakci.

Reklama

Doporučované