Hlavní obsah

Nobelovu cenu za mír získali lékař Mukwege a aktivistka Muradová za boj proti sexuálnímu násilí

V Oslu vyhlásili laureáty Nobelovy ceny za mír.Video: Klára Galová, Youtube.com

 

Reklama

Oba laureáti podle výboru Nobelovy ceny zásadním způsobem upozorňují na sexuální zločiny během ozbrojených konfliktů.

Článek

Nobelovu cenu za mír pro rok 2018 získali konžský lékař Denis Mukwege a aktivistka irácké komunity jezídů Nadja Muradová. Oznámil to norský Nobelův výbor. Dvojice prestižní ocenění dostala za boj proti sexuálnímu násilí jako zbrani ve válkách, upřesnil výbor.

Mukwege je gynekolog, který léčí oběti sexuálního násilí v Demokratické republice Kongo. Je také ředitelem nemocnice ve východokonžském městě Bukavu. V zařízení, které bylo otevřeno v roce 1999, přijme každoročně tisícovky žen.

Muradová je známá jako bojovnice za lidská a ženská práva. Přežila masakr své rodiny a sexuální zotročení bojovníky takzvaného Islámského státu (IS). Radikálové z IS ji zotročili v severoiráckém Mosulu v roce 2014. Zasazuje se rovněž o práva jezídů a uprchlíků.

„Oba laureáti zásadním způsobem přispěli k zaměření pozornosti na takové válečné zločiny a k boji proti nim,“ uvedl výbor ve zdůvodnění. Jeho zástupci letos vybírali z 216 osob a 115 organizací. Jednoznačného favorita letošní udílení nemělo.

V loňském roce dostala Nobelovu cenu za mír Mezinárodní kampaň za zrušení jaderných zbraní (ICAN). Cenu si odnesla za upozorňování na katastrofické humanitární důsledky jakéhokoli použití jaderných zbraní a za své průkopnické úsilí o dosažení zákazu takových zbraní.

Cena za mír je předposlední „nobelovkou“, která se bude letos udělovat. Tento týden už byli oznámeni laureáti ocenění za lékařství, fyziku a chemii, v pondělí bude znám nositel letošní ceny za ekonomii.

Nobelova cena za literaturu letos udělena nebude, a to kvůli skandálu, který otřásl Švédskou akademií, která její držitele vybírá. Francouz Jean-Claude Arnault spjatý s akademií byl v pondělí za znásilnění odsouzen k dvouletému trestu vězení.

Vedle medaile a diplomu na laureáty Nobelových cen čeká i finanční prémie, která letos stejně jako loni činí devět milionů švédských korun (22,4 milionu korun českých). Ocenění budou jako každý rok předány v den výročí Nobelovy smrti 10. prosince – cena za mír v Oslu a zbývající čtyři ve Stockholmu.

Reklama

Doporučované