Hlavní obsah

Nobelovu pamětní cenu za ekonomii letos získali dva američtí inovátoři

Dvojice letošních laureátů za ekonomii.Video: Marek Baloun, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Letošní Sveriges Riksbank cenu za ekonomii získali dva inovátoři ze Spojených Států. Podle komise svými příspěvky obohatili svět makroekonomiky.

Článek

Na půdě Královské švédské akademie věd se během pondělního poledne udělovaly jubilejní padesáté Nobelovy pamětní ceny za ekonomii. Cenu Švédské národní banky za rozvoj ekonomické vědy na památku Alfreda Nobela, jak zní celý název ocenění, získali dva američtí ekonomové. Paul Romer a William Nordhaus podle komise složené z členů akademie věd ovlivnili a zároveň inovovali prostředí makroekonomie.

Paul Romer, který je v současnosti hlavním ekonomem Světové banky, dostal cenu za implementování technologických postupů do dlouhodobé makroekonomické analýzy. Romer se narodil 7. listopadu 1955 v americkém Denveru do rodiny bývalého senátora za stát Colorado, Roye Ramona. Studoval na MIT, univerzitě v Chicagu a královskou univerzitu v kanadském Kingstonu. V roce 1983 napsal disertační práci na téma konstrukce matematických reprezentací v závislosti na technologických změnách. Práce byla v 1986 a 1990 otisknuta v prestižním vědeckém časopise Journal of Political Economy, který práci proslavil.

William Nordhaus se narodil 31. května 1941 v americkém městě Albuquerque ve státě Nové Mexiko. Své vzdělání získal na univerzitě v Yale a ,stejně jako Romer, na MIT. V roce 1992 vydal prostřednictvím Yaelovy univerzity publikaci, ve které představil tzv. Dynamický integrovaný klimatologicko-ekonomický (DICE) model ekonomiky globálního oteplování. Jedná se o počítačový model, který vypočítává náklady a výhody zpomalení skleníkového efektu. Později tento model aktualizoval a vytvořil Regionální integrovaný klimatologicko-ekonomický (RICE) model.

Ačkoliv ocenění za ekonomii nepatří mezi ceny, které vznikly na základě závěti Alfreda Nobela, proces nominování kandidátů, vybírání laureátů a následné ocenění probíhá spolu s těmi oficiálními. Cenu si oba ekonomové budou moci přebrat s ostatními laureáty 10. prosince.

Reklama

Související témata:

Doporučované