Hlavní obsah

Noc literatury se příští středu uskuteční na dvacítce míst Prahy 4

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Na řadě míst spojených s vodou, v zahradnictví či pivovaru se odehraje v hlavním městě letošní 15. ročník festivalu Noc literatury.

Článek

Akce, při které herci a známé osobnosti čtou úryvky z knih současných evropských autorů, se bude konat příští středu 22. září od 18:00 do 23:00 na dvacítce míst Prahy 4 v Podolí a Braníku. Organizátoři to uvedli na dnešní tiskové konferenci v Praze. Současnou literaturu v českých překladech si budou moci lidé vyslechnout také ve zhruba 75 dalších městech.

Noc literatury letos představí 20 knih z 19 zemí a jejím podtématem budou voda a život v městské přírodě. Počtvrté se bude v Praze číst romská literatura a potřetí ukrajinská. Stálé zastoupení Evropské komise v Praze představí také nezávislou běloruskou literaturu. Knihy vydané v posledních letech zazní v překladech, slovenský příspěvek z knihy Denisy Fulmekové Doktor Mráz v originále.

Úryvky z knih přečtou Ivan Lupták, Ondřej Pavelka, Ivana Uhlířová, Marek Adamczyk, Lenka Vlasáková, Marta Dancingerová či Josef Trojan. „Pro letošní ročník jsme oslovili herce, kteří se účastnili Noci literatury v minulém roce. Situace byla tehdy velmi nejistá. Noc literatury byla poslední veřejnou akcí v Praze před lockdownem, a přesto žádný z herců účast neodmítl,“ připomněla vedoucí projektu Adriana Krásová loňský ročník ze začátku října.

Noc literatury se tradičně konala v květnu, loni ji však z plánovaného termínu odsunula pandemie covidu-19. I letos budou festival provázet protikoronavirová opatření, pro všechny účastníky bude povinný respirátor a dodržování rozestupů. Číst se bude ve veslařských klubech, ve vodárně, v klubu otužilců, ale také v zahradnictví, tramvaji, divadle či místních kavárnách a kostelech.

Za 14 let Noc literatury jen v Praze nabídla více než 270 knih. Počet míst a měst se každoročně zvyšuje. V předchozích letech se četlo například na Malé Straně, v Libni, na Smíchově, na Letné, na Žižkově, v Dejvicích či v Karlíně. V roce 2018 se akce festival konal na Starém a Novém Městě Prahy 1, předloni se četlo v Praze 2, loni byly dějištěm Vršovice a Vinohrady. V Praze 4 se konala Noc literatury v roce 2017, kdy se četlo v Michli a Nuslích.

Reklama

Doporučované