Hlavní obsah

Noc vědců UP nabídne virtuální záznamy, workshopy i hry s roboty

Foto: Centers for Disease Control and Prevention

Ilustrační snímek.

Reklama

Záznamy přednášek, atraktivních workshopů či 3D prohlídek doprovodí na Univerzitě Palackého tento pátek program Noci vědců 2020 s podtitulem Člověk a robot.

Článek

Pořadatelé původně počítali s programem napříč celou Olomoucí, k online variantě programu museli přistoupit kvůli opatřením v souvislosti s koronavirem. Celá akce se uskuteční na webu nocvedcu.cz, chybět nebudou ani hry s robotí tematikou, sdělili pořadatelé z Univerzity Palackého v Olomouci.

„Doufáme, že se v pátek večer po celé republice, a hlavně v našem kraji, rozsvítí nejen obrazovky mobilů, tabletů a počítačů, ale také oči dětí i rodičů, kteří si budou užívat nabitý program. Toho, započteme-li i ostatní do akce zapojené instituce v dalších městech, je nakonec tolik, že by to vydalo na Týden vědců,“ uvedl koordinátor olomoucké akce Ondřej Martínek.

Akce, která každoročně přiláká do běžně veřejně nepřístupných prostor vědeckých pracovišť v Olomouci tisíce lidí, nese podtitul Člověk a robot. Připomíná letošní 130. výročí narození Karla Čapka a 100. výročí vydání jeho díla R.U.R. Právě robotům a nejrůznějším strojům se program věnuje ze všech možných úhlů pohledu. „K programu přispěly téměř všechny fakulty, ale také Pevnost poznání, Vědeckotechnický park UP, nebo dokonce Knihovna UP, jejíž zaměstnanci se jali předčítat dětem i dospělým povídky z knih o robotech,“ uvedl Martínek.

Na tradičně pestrý program láká přírodovědecká fakulta, kde budou moci příznivci chemie porovnat své znalosti a schopnosti s analytickými přístroji, chybět nebude ani téma o využití 3D tisku na příkladu tvorby modelu Václavského návrší v Olomouci z 15. století. Pevnost poznání přinese návody na různé pokusy „na doma“ a zve i na přednášku Michala Gabča o stavbách vesmírných satelitů a sond. Vědeckotechnický park zase zájemcům představí své robotické rameno zvané Popelka a lékařská fakulta své simulátory využívané ve výuce budoucích lékařů.

Další rozměry olomoucké Noci vědců dodá cyrilometodějská teologická fakulta, která prostřednictvím aplikace Google Earth zve na virtuální procházku po posvátných místech světa a po místech spojených s humanitárními katastrofami. Živě bude také přenášet noční dění v její kapli.

V České republice se Noc vědců koná od roku 2005 a je zastoupena českými univerzitami, vědeckými ústavy, hvězdárnami a dalšími institucemi. Všechny popularizační materiály budou na webu akce dostupné i po jejím skončení.

Reklama

Doporučované