Hlavní obsah

Nohavicův koncert nebude, Národní očkovací centrum může otevřít 3. května

Foto: ČTK

Národní očkovací centrum v hale O2 universum.

Reklama

Národní očkovací centrum v pražské hale O2 universum začne kvůli nedostatku vakcín fungovat skoro s měsíčním zpožděním. Pokud by se v aréně konal některý z plánovaných koncertů, bude se muset na den nebo dva sbalit.

Článek

Národní očkovací centrum v hale O2 universum začne s očkováním 3. května. Seznam Zprávám to potvrdila mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke. Původně tady lidé měli dostávat vakcíny už od 11. dubna, kvůli nedostatku dávek se ale otevření posunulo.

Po nynějším posílení dodávek, především vakcíny Comirnaty od společností Pfizer a BioNTech, je už ale možné provoz spustit. „Plánujeme přistoupit k registraci v pondělí 26. dubna, kdy si lidé v centrálním registračním systému budou moci zvolit už i naše centrum,“ upřesňuje Zinke.

Národní očkovací centrum je dílem spolupráce mezi vládou, ministerstvy zdravotnictví a obrany a Ústřední vojenskou nemocnicí v Praze. O2 universum provozuje firma Bestsport, která patří do portfolia PPF.

Problémem, který by mohl očkování v O2 universu pozastavit, jsou plánované koncerty, které by se tady měly konat. Na 13. a 14. května jsou naplánované koncerty Jaromíra Nohavici. A podle smlouvy mezi firmou Bestsport a Ústřední vojenskou nemocnicí, která chod očkovacího centra zajišťuje, by kvůli koncertům muselo očkovací centrum O2 universum vyklidit.

Jitka Zinke potvrzuje, že tato část smlouvy platí. Pokud by se koncert konal, nemocnice je připravena očkovací centrum sbalit. „Technicky by to bylo tak, že by si lidé nemohli v daném datu vybrat termín očkování,“ řekla.

Nohavicův koncert se však pravděpodobně v původním termínu neuskuteční, i když se epidemická situace zlepšuje a chystají se další rozvolnění opatření. „S ohledem na aktuální epidemickou situaci, která stále neumožňuje konání hromadných kulturních akcí, řešíme s pořadateli a interprety náhradní termín konání koncertů,“ potvrdil Seznam Zprávám ředitel Bestsportu Robert Schaffer.

Původně se část smlouvy týkající se případného vystěhování Národního očkovacího centra na pár dní z O2 universa vztahovala na více událostí. Kupříkladu na koncert australské poprockové kapely 5 Seconds of Summer, který měl být součástí jejího světového turné. Tour byla ale zrušena a pražský koncert se uskuteční až koncem dubna příštího roku. Původní datum bylo 5. května.

Národní očkovací centrum bude podle smlouvy fungovat minimálně do 31. července. Možné prodloužení smlouvy, a tedy i fungování očkovacího centra, je možné pouze v případě nevyhovující epidemické situace a zákazu konání hromadných akcí nebo omezení počtu návštěvníků.

Ústřední vojenská nemocnice zaplatila firmě Bestsport nájem 1000 korun a za každý den provozu zaplatí téměř 62 tisíc korun za služby v O2 universu. Celkově se tak můžou náklady vyšplhat na 5 a půl milionu korun. V této sumě nejsou započítané přípravné dny, kdy byla platba za každý den strávený přípravami očkovacího centra o 40 tisíc nižší.

Reklama

Doporučované