Hlavní obsah

Měří 110 centimetrů, nosí džíny, ale hlavně: umí se starat o důchodce

Robot Robin jako pečovatel a společník pro staré lidi.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Robin je už třetí generací robota pečovatele a společníka. Za českým projektem, který spojil samohybné konzole z USA a design od výrobce z Hongkongu, je firma High Tech Park. Na vývoji spolupracuje s odborníky z ČVUT.

Článek

„Nezasahovali jsme do designu, ale zasahovali jsme do technického vybavení, to znamená, chtěli jsme navíc senzory, mikrofony a kamery. Robina jsme si naprogramovali podle našich představ,“ vysvětlil ve studiu Magazínu Byznys Petr Panýrek, předseda představenstva High Tech Park.

Robot, který měří zhruba tolik jako pětileté dítě – 110 centimetrů, je kromě kamery vybaven 21 čidly a šesti mikrofony. Pohybuje se samostatně a nabíjí se podobně jako chytrý vysavač v dokovací stanici.

V těchto dnech začíná jeho testování v pečovatelských domech i konkrétních domácnostech. „Důležité bylo, aby působil mile, přátelsky. Starší generace se obecně obávají robotů, kteří se pohybují nebo dokonce mluví. Na seniory to působí cize. A tak jsme hledali něco, co bude přitažlivé,“ vysvětluje Panýrek.

High Tech Park

Technologická aliance High Tech Park vznikla v roce 2006 a sdružuje více než 150 subjektů.

Zaměřuje se na to, jak uvést do praxe nápady či projekty, které by jinak zůstaly v experimentální fázi.

Pro oblast tzv. sociálních technologií a telemedicíny vytvořila dceřinou společnost Telmed HTP.

Robot funguje jako pečovatel i společník. Seniora má umět rozveselit, třeba tím, že umí tančit. Zapne rádio, dokáže zatelefonovat blízkým, umí sestavit seznam na nákup. V domech pro seniory by podle jeho tvůrců měl pomáhat pečovatelům. Nepřevleče postel, nepomůže s hygienou, ale beze stopy únavy nebo podráždění několikrát po sobě zopakuje odpověď na tutéž otázku.

Hostem Magazínu Byznys Lab byl Petr Panýrek z High Tech Parku.Video: Seznam Zprávy

„Jsme přesvědčeni, že oblast péče o seniory potřebuje radikální modernizaci. A právě roboti dokážou zastat řadu rutinních úkolů. Chce to ale změnu celého systému, i vzhledem ke stárnutí populace. A kdo dřív začne, bude i lépe připraven,“ vysvětlil Petr Panýrek.

Reklama

Související témata:

Doporučované