Hlavní obsah

Notebooků na Vánoce nebude dost. Vybírejte raději teď, říká šéfka HP

Jaká elektronika bude na trhu před Vánoci? K jakým změnám sáhli výrobci kvůli nedostatku čipů? Rozhovor s Erikou Lindauerovou, ředitelkou HP.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Výpadky elektroniky na trhu hned tak neskončí. Výrobci i prodejci avizují, že na Vánoce budou některé typy zařízení chybět. Zákazníci také musí počítat s tím, že elektronika zdražuje.

Článek

Obchodníkům začala hlavní sezóna roku. Sklady připravili nejen na slevovou akci Black Friday, ale především na vánoční nákupy. Globální výrobce notebooků, tiskáren a dalších zařízení ale posílá zákazníkům jasnou zprávu, a to, že nemají počítat s tak širokou nabídkou jako v minulosti.

„Na Vánoce můžeme počítat s tím, že zboží bude nedostatek, proto bych asi doporučovala, pokud si někdo něco chce vybrat, ať volí z toho, co je k dispozici, a nečeká zbytečně – nemusí to přijít,“ říká Erika Lindauerová, generální ředitelka HP.

Potvrzuje, že obchodníci se na tuto část roku připravují dlouho dopředu.

Určitě bude z čeho vybírat, toho bych se zase tak nebála, zboží do Vánoc určitě ještě přijde, ale určitě bych se dívala na to, co je k dispozici už teď.
Erika Lindauerová, generální ředitelka HP

„Určitě bude z čeho vybírat, toho bych se zase tak nebála, zboží do Vánoc určitě ještě přijde, ale určitě bych se dívala na to, co je k dispozici už teď. Může se stát, že pokud si někdo bude dlouho vybírat, tak nemusí získat přesně to, co by si přál,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys.

Erika Lindauerová

  • Generální ředitelka HP pro Česko, Slovensko a Maďarsko. Ve firmě působí od roku 1997 a prošla v ní řadou různých pozic.
  • HP je globální technologickou společností, která vyvíjí notebooky, osobní počítače, tiskárny a další související zboží. Zaměstnává přibližně 55 tisíc lidí ve 170 zemích.

Chybějící čipy, problémy s dopravou, inflace. Tři příčiny, proč se situace zlepší nejdříve za půl roku, odhaduje žena, která řídí českou, slovenskou a maďarskou pobočku HP.

Globální výrobce notebooků, stolních počítačů a tiskáren také v uplynulých měsících sáhl do výroby. „Upravili jsme různé konfigurace tak, abychom minimalizovali potřebu počtu čipů v jednotlivých zařízeních tak, abychom měli možnost maximalizovat výrobu co do počtu kusů,“ doplnila Erika Lindauerová. Jinými slovy: firma snižuje počet čipů, které notebooky nebo tiskárny potřebují.

Než se zboží dostane z asijských továren do evropských skladů, trvá to od několika týdnů až po měsíce. Rozpětí mezi jednotlivými druhy dopravy je veliké a plná jsou v tuto chvíli letadla, lodě i vlaky.

A ceny se přizpůsobují tomu, co se děje na trhu. „Bylo tomu tak i dříve,“ potvrzuje Erika Lindauerová. „Ta cena se dynamicky mění, těžko říct, zda bude zítra notebook o deset procent dražší, nebo ne, ale celkově je možné říct, že ceny se v posledních měsících zvýšily.“

Čipy začaly na trhu chybět v loňském roce společně se sílící pandemií covidu-19. Lidé pracující z domova, včetně školáků, potřebovali dovybavit své domácí pracovny a prodeje elektroniky prudce vzrostly.

Výroba v továrnách na polovodiče přestala zvládat poptávku. Situace zasáhla celé odvětví, velmi citelně automobilky. Naposledy oznámila nucenou odstávku ve výrobě největší tuzemská automobilka Škoda Auto z koncernu VW.

Reklama

Doporučované